Торік Вища рада правосуддя звільнила 325 суддів

За 2023 рік новий склад Вищої ради правосуддя (ВРП) ухвалив рішення щодо звільнення 325 суддів.

Про це повідомляє пресслужба ВРП.

Зокрема, 293 суддів звільнено у зв’язку з поданням заяв про відставку, серед яких 139 суддів місцевих судів, 122 судді апеляційних судів, 23 судді Верховного Суду, 4 судді Верховного Суду України, 1 суддя Вищого адміністративного суду України, 1 суддя Вищого господарського суду України, 3 судді Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ.

Крім цього, 24 суддів звільнено у зв’язку з поданням заяви про звільнення за власним бажанням, з яких 23 судді місцевих судів та суддя Верховного Суду.

Також за особливими обставинами Вищою радою правосуддя звільнено 7 суддів, з яких 6 суддів звільнено за вчинення істотного дисциплінарного проступку та 1 суддя звільнений на підставі підпункту 4 пункту 16 розділу XV “Перехідні положення” Конституції України відповідно до подань з рекомендацією Вищої кваліфікаційної комісії суддів України.

Нагадаємо:

  • В січні 2023 року Вища рада правосуддя відновила свої повноваження після року нефункціонування. У лютому 2022 року Етична рада якраз почала перевіряти чинних членів ВРП і майбутніх кандидатів. Тоді, злякавшись перевірок, 10-ро членів Вищої ради правосуддя самі пішли у відставку. Повномасштабне вторгнення Росії зупинило роботу Етичної ради з перевірки діючих членів та добору нових, вони відновились лише у травні 2022 року.
  • Наразі в Україні не вистачає близько 2,5 тисяч суддів. Оскільки Вища кваліфкоміся суддів не функціонувала в Україні понад три роки, після того, як у жовтні 2019 року закінчилися повноваження попереднього складу, оцінювання діючих та призначення на посади нових служителів феміди не відбувалося.