Силовики в окупованому Криму затримали журналістку Лутфіє Зудієву

Зранку 22 лютого окупаційні силовики провели обшук у Джанкої у будинку журналістки та активістки “Кримської солідарності” Лутфіє Зудієвої. Після закінчення “слідчих дій” Зудієву затримали та повезли до Центру протидії екстремізму.

О 05:50 ранку до будинку Лутфіє під’їхав автомобіль без номерних знаків, четверо силовиків у масках пройшли до будинку, повідомляє “Кримська солідарність”.

“Сьогодні о 6-й ранку я прокинувся від тупоту. Подивившись на камеру я зрозумів, що це співробітники правоохоронних органів. Перестрибнувши через паркан вони відчинили ворота і ввійшли у двір. Вони голосно стукали у двері. Я попросив почекати, бо ми вдягалися. Вони пред’явили ухвалу Київського районного суду, про те, що у нас буде проводиться обстеження. Але практично вони провели обшук, змусили витягувати речі, щоб їх оглянути”, — розповів чоловік активістки Сейтасан Чикієв.В окупованому Криму після обшуків затримали журналістку Лутфіє Зудієву

Адвоката Еміля Курбедінова не пустили до будинку правозахисниці. “О 6 ранку тут почався обшук, я був як адвокат. Зараз вже дев’ята година, мене не допускають на цей захід. Судячи з усього обшук проводять співробітники Центру по протидії екстремізму. Адвоката не допускають”, — розповів він.

У Лутфіє Зудієвої силовики вилучили відеореєстратор та телефони. Після обшуку журналістку вивели з будинку, посадили в автівку та повезли до Центру протидії екстремізму. За нею поїхали адвокати Еміль Курбедінов та Едем Семедляєв.

  • Нагадаємо, 27 липня 2023 року під будівлею незаконного “Верховного суду республіки Крим”, де розглядалася справа першого заступника голови Меджлісу кримськотатарського народу Нарімана Джеляла та братів Ахтемових про “підрив газопроводу”,  окупаційні силовики затримали 14 вільних слухачів та журналістів. Серед них була Лутфіє Зудієва. Пізніше “Залізничний районний суд” Сімферополя  оштрафував журналістку на 12 тисяч рублів за ч. 1 ст. 20.2.2 Кодексу РФ про адмінправопорушення.