Україні відомо про 1,5 тисячі цивільних заручників, яких утримує Росія

Україна володіє підтвердженою інформацією про близько 1,5 тисячі випадків утримання в РФ цивільних заручників, втім точна кількість наразі невідома.

Про це заявила представниця ГО “Цивільні в полоні” Катерина Огієвська під час медіамарафону “10 років російської агресії в Україні. Шлях до справедливості”, пише ZMINA.
Вона додала, що органи української влади також говорять про більшу кількість цивільних заручників: так, Уповноважений з прав людини називає цифру в близько 20 тисяч, а в оприлюдненому реєстрі МВС буде інша цифра.

Огієвська зазначила, що попри велику кількість цивільних заручників звільняють їх дуже рідко, зокрема вони майже не потрапляють на обмін полоненими:

“Дуже рідко повертають цивільних з в’язниць РФ та ТОТ. Протягом усіх цих двох років повернули лише близько 150 людей. Це дуже маленька цифра, оскільки їх набагато більше. Наразі відомо лише про 1,5 тисячі випадків їхнього ув’язнення”.

За словами Огієвської, до ГО “Цивільні в полоні” входить 400 родин цивільних заручників. Члени їхнього об’єднання постійно зустрічаються з представниками державних органів та міжнародних організацій, щоб обговорювати питання повернення цивільних.

За словами Огієвської, починаючи з грудня 2022 року мала б працювати робоча група при Координаційному штабі, яка б опікувалася цивільними заручниками. На жаль, цього й досі не відбулося. Нещодавно членів “Цивільних у полоні” знову запевнили в тому, що вже внесено відповідні правки до постанови Кабміну і найближчим часом вона має запрацювати.

Нагадаємо, Україна 31 січня повернула з російського полону 207 українських захисників. Це вже 50-ий обмін полонених з початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну. Допомогу в його організації надали Об’єднані Арабські Емірати.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові: план бліцкрігу – захопити Київ за два-три дні – провалився, російська армія відступила від столиці, зазнала нищівної поразки на Харківському напрямку, у листопаді 2022 року ЗСУ звільнили Херсон і правобережжя області. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України. 

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter