Суд звільнив від покарання суддю Брагіну, яка не подала декларацію через нібито “релігійні переконання”

Суддя Олександра Брагіна

Суд звільнив від кримінальної відповідальності у зв’язку з закінченням строку давності суддю Київського окружного адміністративного суду Олександру Брагіну, яку раніше визнали винуватою в умисному не поданні електронної декларації. Вона відмовилась це робити нібито через “релігійні переконання”.

Про це повідомляє Автомайдан.

Нагадаємо, у 2020 році суддя Київського адміністративного суду Олександра Брагіна подала до НАЗК паперову декларацію за 2019 рік, заявивши, що через «релігійні переконання» не може отримати електронний цифровий підпис. Тоді НАЗК відмовилося прийняти таку декларацію. Суддя навіть подавала позов до НАЗК в Окружний адміністративний суд міста Києва та вимагала прийняти декларації в паперовому вигляді. ОАСК тоді задовольнив позов, втім НАЗК оскаржило рішення в апеляційному суді. Суд апеляційної інстанції постановив, що наявність релігійних переконань не може бути підставою для неподання декларації в електронному вигляді.

У жовтні 2022 року Спеціалізована антикорупційна прокуратура повідомила Брагіній про підозру в умисному недекларуванні майна. 13 січня 2023 року Вищий антикорупційний суд визнав Брагіну винною та призначив покарання у вигляді штрафу у розмірі 51 тисяча грн з позбавленням на один рік права обіймати посади, за якими передбачено обовʼязок подавати декларацію, окрім виборних посад.

Потім апеляція повністю виправдала Брагіну, але на початку грудня касаційний суд скасував це рішення і відправив справу на повторний розгляд в апеляцію.

“ВС прийшов до висновку, що сповідування суддею певної релігії не дає їй право не виконувати норми Закону, а релігійні переконання не можуть ставити її в більш сприятливе становище порівняно з іншими посадовцями.Але 1 квітня 2023 вийшли строки давності по цій справі та Брагіна на першому ж засіданні подала клопотання про закриття провадження і звільнення від кримінальної відповідальності. Суд вимушений був скасувати вирок першої інстанції та звільнити її від відповідальності”, – пише Автомайдан.

За час цього розгляду Брагіна встигла звільнитися з посади судді за власним бажанням.