У Китаї суд виніс смертний вирок австралійському письменнику за шпигунство

Суд в Пекіні оголосив вирок австралійському письменнику китайського походження Яну Хенцзюню за обвинуваченням у шпигунстві. Його засуджено до смертної кари з відтермінуванням виконання вироку на два роки.

Про це повідомляє Reuters з посиланням на родичів та друзів письменника.

Яна затримали п’ять років тому, в 2019-му, на тлі різкого погіршення у відносинах Китаю і Австралії, коли він прибув до Китаю разом із дружиною. Лише через три роки, в 2021-му, відбулося перше судове засідання в процесі над Яном.

Засідання було таємним, але після нього стало відомо, що чоловіка звинувачують у шпигунстві проти Китаю на користь іноземної держави. Звинувачений заперечував, що шпигував на Австралію чи Сполучені Штати і взагалі відкидав будь-які правопорушення в листах родині з в’язниці.

Письменник був визнаний винним у шпигунстві та засуджений до смертної кари з відтермінуванням на два роки й конфіскацією всього його особистого майна. Ван додав, що австралійській стороні дозволили взяти участь у судовому засіданні, на якому оголошувався вирок, і що всі процедури були дотримані.

З критикою рішення китайського суду виступили й правозахисники. Очільниця Human Rights Watch в Азії Елейн Пірсон назвала вирок обурливим і закликала австралійський уряд співпрацювати з урядами інших країн, чиї громадяни затримані в Китаї, щоб домогтися їх звільнення.

Ян Хенцзюнь у 1989-1999 роках працював у міністерстві держбезпеки Китаю. В 1999-му емігрував до Австрaлії і через три роки отримав громадянство цієї країни.

В останні роки перед затриманням він проживав у Нью-Йорку, де писав шпигунські романи та працював як продемократичний блогер, критикуючи владу Китаю за порушення прав людини в КНР, наступ на демократичні свободи та відсутність верховенства права в країні.