Колишнього ватажка «ДНР» Безлера, який катував активістів Автомайдану у Криму, засуджено до 12 років ув’язнення

Суд в Україні оголосив вирок громадянину РФ, який причетний до катування українців у Криму. Він був активним учасником подій окупації півострова, а пізніше став одним із ватажків незаконного збройного формування РФ, яке діяло на Донеччині. За інформацією Бюро судової інформаії, засуджений – Ігор Безлер, який катував активістів Автомайдану під час окупації Криму РФ в 2014 році.

Як повідомляє прокуратура, Безлера визнано винним у порушенні законів та звичаїв війни (ч. 1 ст. 438 КК України), а також у посяганні на територіальну цілісність і недоторканність України (ч. 2 ст. 110 КК України) й засуджено до 12 років позбавлення волі.

“У березні 2014 року, у місті Сімферополі, під керівництвом засудженого його спільники викрали активістів, учасників «Автомайдану» та ув’язнили їх у військкоматі. Усіх потерпілих утримували у непристосованих приміщеннях, із зав’язаними очима, без належного харчування та зв’язку з близькими. До деяких з них засуджений особисто застосовував погрози, тортури, насильство та наносив тілесні ушкодження. Незаконне затримання громадян відбулося через їх проукраїнську позицію, спротив окупації півострова та перешкоджання у проведенні незаконного референдуму”, – йдеться у повідомленні.

14 березня 2014 року у Криму зникли активісти київського Автомайдану, серед яких був син Анатолія Гриценка Олексій.

Активістів звільнили 20 березня.

  • Прокуратура Автономної Республіки Крим повідомила про підозру учаснику «Самооборони Криму» в незаконному позбавленні волі або викраденні Ігорю Бєзлєру (кличка «Біс»). За даними прокуратури, протягом березня 2014 він без законних повноважень в Сімферополі затримував громадян України, після чого тривалий час незаконно утримував їх в невідомому місці.
  • У 2020 році прокуратура АРК і Севастополя спільно з Нацполіціей АРК повідомили про підозру 40 учасникам незаконного збройного формування «Самооборона Криму», які в 2014 році привели до окупації півострова Крим. Всього ідентифікували понад 1300 учасників «самооборони Криму».
  • Центр журналістських розслідувань продовжує встановлювати особи бійців незаконних збройних формувань та факти їхньої участі в окупації Криму. Детальніше читайте в розслідуваннях Центру журналістських розслідувань Шуцмани Путіна.