ДБР завершило розслідування державної зради двох колишніх українських суддів з Криму

Також ДБР завершило досудове розслідування щодо двох колишніх суддів Гагарінського та Ленінського районних судів міста Севастополя, які з початку окупації Криму Росією зрадили присязі та влаштувались на роботу до незаконно створених окупантами “судових органів”.

Як повідомляє ДБР, у 2014 році, після захоплення Криму, вони зрадили присягу та одразу стали співпрацювати з окупаційною владою. За це були призначені указами путіна на посади у незаконно створені органи судової влади у тимчасово окупованому Севастополі.

Обидва ухвалювали рішення за законами РФ, сприяли загарбникам у придушенні спротивів окупації півострова, допомагали впроваджувати практики переслідування осіб, що перебувають під захистом.

Фігуранти обвинувачуються у державній зраді за ч. 1 ст. 111 КК України. Їм загрожує позбавлення волі на строк від дванадцяти до п’ятнадцяти років.

Нагадаємо:

  • За публічного обвинувачення прокуратури АРК та м.Севастополя заочні вироки отримали ще дев’ятеро «суддів» з тимчасово окупованого Криму. Визнані винними у державній зраді та отримали від 12 до 15 років позбавлення волі Белоусов Едуард Феліксович, Кротова Людмила Володимирівна, Уржумова Наталія Валеріївна, Андрейченко Альона Анатоліївна, Бриндя Марина Анатоліївна, Плієва Наталія Гурамівна, Орлова Світлана Василівна, Кучеренко Наталія Володимирівна та Осоченко Інеса Костянтинівна.
  • У грудні 2015 року Вища рада юстиції Украни зробила подання про звільнення 277 суддів Автономної Республіки Крим і Севастополя за порушення присяги.
  • 19 квітня 2016 року Верховна Рада України звільнила 198 суддів Автономної Республіки Крим, які порушивши присягу, перейшли на службу до російських окупантів.
  • У січні 2017 року Генпрокуратура України повідомила, що проводить заочне розслідування за підозрою в державній зраді відносно 319 кримських суддів-зрадників.
  • 11 травня 2017 року Вища рада правосуддя України на своєму засіданні звільнила 91 суддю з Автономної Республіки Крим і Севастополя, які після окупації Криму перейшли на службу до Росії.