Комерційний директор та бухгалтер кримського підприємства отримали вироки за постачання палива окупантам

Солом’янський районний суд Києва оголосив вирок комерційному директору та бухгалтеру ТОВ «Фирма «ТЭС» в тимчасово окупованому Криму. Вони заключали контракти на постачання пально-мастильних матеріалів окупаційним “органам влади РФ”.

Про це повідомляє Центр журналістських розслідувань з посиланням на вирок суду.

За матеріалами справи, у грудні 2022 року комерційний директор та бухгалтер підготували документи та заключили контракт на постачання пально-мастильних матеріалів (бензин АІ-95, бензин АІ-92, дизельне пальне) «Крымскому линейному управлению МВД России на транспорте». Загальна сума контракта склала 5 мільйонів 627 тисяч 905 рублів.

У вироку суду не зазначені імена засуджених, але ймовірно, йдеться про комерційного директора ТОВ «Фірма ТЕС» Антона Раскіна та бухгалтера Юлію Полуничову. У травні 2023 року Прокуратура АРК повідомила їм про підозру.

Суд присудив Раскіну 4 роки позбавлення волі з позбавленням права обіймати посади, пов`язані із державною службою і місцевим самоврядуванням та займатися господарською діяльністю на строк 10 років та конфіскацією майна на користь держави. Юлія Полуничева отримала 3 роки позбавлення волі з позбавленням права обіймати посади, пов`язані із державною службою і місцевим самоврядуванням та займатися господарською діяльністю на строк 10 років та конфіскацією майна на користь держави.

ТОВ «Фирма ТЭС» займається оптовою торгівлею рідким та газоподібним паливом та подібними продуктами та має чимало контрактів з окупаційними органами «влади» в Криму. Одними з найбільших замовників послуг є: «Крымэнерго» – 8 контрактів на 139 299 564 руб. та «Черноморнефтегаз»- 4 контракти на 95 374 900 руб.

Президентом компанії, згідно даних російських реєстрів, є кримський підприємець Сергій Бейм.

Він був фігурантом розслідування ЦЖР. За два роки до окупації Криму Бейм був обвинувачений прокуратурою в несплаті НДС. Після окупації Криму вже розпоряджався вкраденим окупантами у України майном – державним «Чорноморнафтогазом» та мережею автозаправок групи Приват.

В 2015 році після перевірки підприємства «Рахунковою палатою Криму» Сергія Бейма звільнили із посади керівника «Чорноморнафтогазу», судячи із заяви гауляйтера Криму Сергія Аксенова, через крадіжки і продаж газового конденсату.

Також в 2016 році «ТЕС» отримала багатомільйонні контракти з Роснефтью та з іншими російськими компаніями на перевалку пального у закритому порту Керчі.

Нагадаємо:

  • Служба безпеки України 19 березня повідомила підозру в пособництві ворогу 58-річному Едуарду Бейму з Сімферополя. Цей представник одного з найвідоміших і найбагатших родинних кланів бензинових олігархів Криму, причетний до контрабанди паливно-мастильних матеріалів через порт у Керчі і поставляв російським окупантам FPV-дрони «Упырь» та різноманітне обладнання.
  • Соломʼянський районний суд Києва оголосив вирок підприємцю з Криму, який надавав товари і послуги незаконно створеній Росією «Прокуратурі Республіки Крим».
  • В травні 2023 року Прокуратура Автономної Республіки Крим та Севастополя повідомила про підозри у колабораціонізмі сімом підприємцям з тимчасово окупованого Криму, які надають товари і послуги російським незаконно створеним органам «влади». 
  • В жовтні 2023 року про підозру у колабораційній діяльності було повідомлено ще дев’ятьом кримським підприємцям.