Новою головою Міжнародного кримінального суду стала Томоко Акане, яка видала ордер на арешт Путіна

Головою Міжнародного кримінального суду обрано суддю Томоко Акане, вона очолюватиме суд наступні три роки. Першим віцепрезидентом став суддя Росаріо Сальваторе Айтала, а другим віцепрезидентом – суддя Рейне Алапіні-Ганса.

Про це повідомляє пресслужба МКС.

Томоко Акане – правниця з Японії, яка свого часу була прокуроркою Верховного суду країни, працювала в японському уряді, а також викладала в кількох тамтешніх вишах.

Саме Томоко Акане видала ордер на арешт президента Росії Володимира Путіна та уповноваженої при президентові РФ з прав дитини Марії Львової-Бєлової. Суд визнав, що є достатні підстави вважати, що Володимир Путін та Марія Львова-Бєлова несуть відповідальність за військовий злочин у вигляді незаконної депортації населення та незаконного переміщення населення з окупованих територій України до Російської Федерації, на шкоду українським дітям. Ордер означає, що Путіна мають заарештувати на території країн, які ратифікували Римський статут.

Нагадаємо:

  • 5 березня 2024 року Міжнародний кримінальний суд у Гаазі у вівторок, 5 березня, видав ордери на арешт командувача дальньої авіації Росії Сергія Кобилаша і командувача Чорноморського флоту РФ Віктора Соколова.