В ООН зафіксували 104 випадки викрадень проукраїнських людей в Криму з початку окупації

Моніторингова місія ООН з прав людини в Україні зафіксувала в тимчасово окупованому Криму з весни 2014 року 104 випадки викрадень і 55 випадків катувань проукраїнських активістів росіянами.

Про це йдеться у звіті Моніторингової місії ООН з прав людини.

За висновками моніторингової місії, від російських репресій найбільше постраждали лідери кримських татар, які виступають проти окупації Криму.

Багато кримських татар мусили виїхати з півострова, а на їхнє місце окупанти переселили росіян. В ООН це назвали “очевидною спробою змінити демографічну структуру півострова”.

Унаслідок репресивної політики РФ усього 0,1% студентів у Криму навчаються українською мовою. Також росіяни закрили майже 80% українських медіа.

Крім того, окупаційна влада на півострові придушила свободу совісті, вираження культури та ідентичності меншин, а також серйозно обмежила свободу віросповідання. За час тимчасової окупації кількість зареєстрованих у Криму релігійних організацій знизилась удвічі, додають в ООН.

Нагадаємо:

  • З 2017 року з боку російських силовиків було допущено 9 тисяч 6 фактів порушень прав людини.  Більшість із них стосується кримських татар.  До такого висновку прийшли правозахисники Кримськотатарського ресурсного центру.