У Львові адвокатку, яка 10 років захищала проросійських діячів, арештували за підозрою в держзраді

Галицький районний суд Львова призначив арешт адвокатці Світлані Новицькій без можливості внесення застави. Вона підозрюється у державній зраді.

Про це повідомляє «Судовий репортер» із посиланням на ухвалу від 29 лютого.

20 лютого 2024 року Новицькій оголосили підозру в державній зраді. В її квартирі пройшов обшук, правоохоронці вилучили  ноутбук, телефони і документи. Проти Новійької було відкрито кримінальне провадження за публічні висловлювання адвокатки в інтернеті, в ЗМІ, а також у судових засіданнях.

Після повномасштабного вторгнення РФ Новицька привернула до себе увагу, захищаючи проросійську політичну експертку Інну Іваночко в засіданнях у Галицькому районному суді Львов, які транслюються онлайн.

Захищаючи Іваночко, Новицька, зокрема, стверджувала, що в Україні із 2014 року юридично не було війни, а тільки Антитерористична операція і указами президента вводився воєнний стан на певний період у низці областей, а воєнний стан, на її думку, це не те саме, що війна.

У матеріалах справи є 10 відеороликів із так званими юридичними консультаціями, які Новицька записала для ГО «Центр свободи слова», близько 150 сторінок протоколів судових засідань із виступами адвоката, а також протокол за результатами негласної слідчої (розшукової) дії зняття інформації з електронних інформаційних систем — переписки в месенджерах.

Новицька давно і активно критикує правоохоронні органи у справах щодо злочинів проти національної безпеки.

“Берут какие-то видеоролики, какие-то посты в «Одноклассниках», ломают аккаунты человеку, добавляют. Потом приходят к нему с обыском, выгребают все с квартиры, что ценное есть, предъявляют человеку государственную измену, все это с конфискацией, особенно если люди одинокие, особенно если квартиры в центре (…) Людей сажали в тюрьму, говорили, что вот эта статья предусматривает 10 лет, срока рассмотрения в суде нет. Или мы тебя обменяем, или угоду. 99% по соглашениям с прокурорам, не доказывая вини. Люди просто сидели по 2-3 года в СИЗО и чтобы выйти уже подписывали, и соглашались на эти обмены”, – розповідала вона в інтервʼю на на Youtube-каналі свого клієнта Руслана Коцаби.

Винною себе Новицька не визнає, кажучи, що лише висловлювала власну думку в відеороликах із юридичними консультаціями та під час виконання своїх обовʼязків як захисника у справі Іваночко

Після оголошення підозри Новицьку представляв столичний адвокат Дмитро Кальонов. Але підозрювана досить швидко розсварилася із ним, публічно звинувативши, що він хотів здати її. Після цього їй надали адвоката із безоплатної вторинної правової допомоги.

“Мой адвокат Кальонов Дмитрий с самого начала работал на СБУ, сдавал меня полностью с потрохами, чуть, как говориться, не подставил, потому что когда должны были меру пресечения (…) За нами ходила открытая наружка. Он заказывал гостиницу. Оказалось, что видеозапись была даже в ванной, в туалете, везде, так как у меня изъяли ноутбук и  телефон… Он по доброте душевной принес ноутбук и он тоже оказался есбеушный… Это одно из самих моих больший разочарований в жизни. Я спасла этому человеку жизнь. У него папа там шел по 111, его обвиняли по русской весне в Крыму. К Диме, когда началась война, его захватили, вывезли в лес, в яму закапывали, пытали. Мне человек позвонил, что такая у него проблема. Я подняла всех — ООН, ОБСЕ, социальные сети. Его отпустили, он остался жив, но оказывается он там подписывал всякие договора сотрудничества с ними. То есть все эти доказательства они против меня получали через адвоката. Это все недопустимые доказательства”, — пожалілася Новицька на Youtube-каналі Коцаби.

За даними ЗМІ, батько Дмитра Георгій Кальонов начебто забезпечував вибухівкою терористів ЛДНР і організовував проросійські мітинги в Херсоні. У 2014-му був затриманий, але уряд РФ офіційно попросив його обміняти. Під час окупації Херсона Кальонов 16 березня 2022 року взяв участь у засіданні за участі проголошеного окупантами мера Володимира Сальдо, а також сепаратистів Кирила Стрємоусова, Дмитра Савлученка та інших колаборантів.

Новицька працює адвокатом 20 років, з яких 10 спеціалізується на так званих політичних справах — захищає виключно громадян України, які звинувачуються у державній зраді, посяганні на територіальну цілісність і недоторканість України, сприяння терористичній діяльності «ДНР/ЛНР», колабораціонізмі.

Новицька вважає свою справу продовженням лінії репресій проти адвокатів, які ведуть у Львові справи зрадників і колаборантів і викривають непрофесіонаналізм СБУ.