Ще двом директорам російських авіакомпаній повідомили підозру за незаконні рейси до окупованого Криму

Прокуратура АР Крим повідомила про підозру двом генеральним директорам російських авіакомпаній за незаконне перевезення людей з Росії в Крим та у зворотному напрямку.

Про це повідомляє пресслужба прокуратури АРК.

Протягом 2019 року за керівництва підозрюваних регулярно організовувались та здійснювались авіаперевезення з РФ до закритого міжнародного аеропорту «Сімферополь» та у зворотному напрямку без відповідного дозволу та заявки на використання повітряного простору України.

«Прокуратура автономії повідомила про підозру гендиректорам ФДБУ «Спеціальний льотний загін «Росія» Управління справами президента РФ та ТОВ «Авіакомпанія «ІКАР». Їх дії кваліфіковано як організація незаконного переправлення осіб через державний кордон України (ч. 3 ст. 332 ККУ). Санкція статті передбачає до 9 років позбавлення волі», – йдеться у повідомленні.

Для виконання авіарейсів підозрюваними було залучено 17 повітряних суден ФДБУ «Спеціальний льотний загін «Росія» та три судна ТОВ «Авіакомпанія «Ікар», яка своєю чергою підтримувала зв’язок із Росавіацією для подальшого погодження та затвердження незаконних польотів.

Нагадаємо:

  • У 2023 році Прокуратура Автономної Республіки Крим повідомила про підозру генеральному директору російської авіакомпанії “Іжавіа” Олександру Сінельнікову у організації незаконного перевезення осіб через державний кордон України до тимчасово окупованого Криму.
  • В рамках кримінального провадження оголошено про підозру пілоту авіакомпанії Red Wings, який має російське громадянство та посвідку на тимчасове проживання в Україні. У період з 4 січня по 15 жовтня 2019 року пілот здійснив щонайменше 62 перельоти з території Російської Федерації до тимчасово окупованого Криму. У лютому 2020 року Херсонський міський суд дозволив затримання підозрюваного з метою приводу для участі в розгляді клопотання про застосування запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою. 14 серпня дозвіл був продовжений до 14 лютого 2021 року. Згідно відомостей Держприкордонслужби України, чоловік 12 грудня 2019 року покинув територію України через пункт пропуску «Конотоп».
    Після анексії Криму Росією в березні 2014 року Державіаслужба України прийняла рішення про заборону всіх польотів над кримським півостровом. На початку квітня 2014 року Міжнародна організація цивільної авіації (ICAO) офіційно підтвердила контроль українських авіавластей над кримським авіаційним простором.
  • У квітні 2014 року Європейська організація з безпеки аеронавігації (Євроконтроль), слідуючи конвенції ICAO про міжнародну цивільну авіацію, заборонила польоти до Криму, якщо вони не були узгоджені з українською стороною.