Співробітники ФСБ в Криму обшукали будинок культуролога Едема Дудакова, його затримали

Делегата Курултаю кримськотатарського народу, культуролога Едема Дудакова відвезли до управління ФСБ РФ в окупованому Сімферополі. Раніше російські силовики провели обшук в його будинку.

Про це повідомляє «Кримська солідарність».

Як зазначається, обшук розпочався близько сьомої години ранку. Російські силовики перестрибнули через паркан і відчинили ворота.

«Скляні вхідні двері розбили, а другі внутрішні залізні двері не змогли відчинити і почали стукати. Коли проводили обшук, частина співробітників ходила з ним, а частина із дружиною – Ельвіною Дудаковою. Все оглянули – і підвал, і гараж», – повідомляють активісти.

Обшук закінчився о дев’ятій ранку. У будинку Дудакова склали протокол, але копію сім’ї не залишили.

«Дружина дала йому із собою ліки та чай у термосі. Він страждає на цукровий діабет і гіпертонію. У якому процесуальному статусі перебуває Дудаков – родичам невідомо, але вони вже звернулися за юридичною допомогою», – пише «Кримська солідарність».

Захисників довгий час не пускали до Дудакова під час обшуку, а згодом і у відділенні поліції, йдеться у повідомленні.

Нагадаємо:

  • 17 лютого 2022 року в окупованому Криму в Бахчисараї російські силовики зранку провели обшук у будинку делегата Курултаю кримськотатарського народу Едема Дудакова, який відомий активною діяльністю  проти знищення культурної спадщини в Криму, зокрема, Ханського палацу. За кілька годин його відвезли до міського відділу поліції. При цьому окупанти не допустили до Дудакова адвокатів. 18 лютого його заарештував на 10 діб.
  • Російські силовики затримали Дудакова за пост у соцмережі, розміщений ще у 2017 році, і обвинувачують його в нібито «розпалюванні міжнаціональної ворожнечі».