Верховний суд РФ залишив без змін “вирок” правозахиснику Максиму Буткевичу: 13 років колонії

Верховний суд РФ у Москві розглянув касаційну скаргу на незаконний “вирок” українському правозахиснику та антифашисту Максиму Буткевичу. Суд залишив “вирок” без змін: 13 років ув’язнення. 

Про це повідомив адвокат Буткевича Леонід Соловйов, пише Суспільне.

“Верховний суд залишив вирок Буткевичу без змін. Наша позиція була доволі проста: у кримінальній справі немає ніяких доказів того, що Буткевич здійснив злочин проти мирного населення. Крім його показань, де він зізнався. Він сказав, що він себе обмовив, бо йому обіцяли, що якщо він підпише те, що йому дадуть, то його обміняють швидко. І ще тому, що йому погрожували катуваннями. На жаль, сьогодні на це були закриті очі”, — сказав він.

Адвокат зазначив, що захист Буткевича буде подавати скарги в президію Верховного суду.

“Будемо старатися зробити так, щоб у колонії він був усім забезпечений. Будемо сподіватися на швидкий обмін. Почуває він себе добре. Листи, нехай хоч із затримками, але він отримує. Тому більш чогось незаконного в колонії у нього немає”, — сказав Соловйов.

Максим Буткевич, який брав участь у засіданні з відеоконференцзв’язку із СІЗО-1 Луганська, в ході засідання заявив, що обмовив себе. І також зазначив, що суд не намагався розібратися, чому раптом після двох місяців полону він змінив свої свідчення.

“Самообмовляння було зумовлене… З одного боку, мені було сказано, що якщо я погоджуся, то після засудження мене в стислий термін поміняють на засудженого військовополоненого ЗС РФ. Як інші аргументи мені було пояснено, що у разі відмови я буду підданий різним методам фізичного впливу. Деякі (методи, — ред.) мені продемонстрували”, — сказав суддям Буткевич.

Як повідомлялось, з початком повномасштабної війни правозахисник, журналіст і співзасновник та член ГО «Громадське радіо» Максим Буткевич поставив на паузу свою діяльність із допомоги біженцям, журналістську, гуманітарну, просвітницьку і правозахисну активність і пішов служити в ЗСУ. Влітку 2022 року він потрапив в полон до росіян.

В березні 2023 року так званий «Верховний суд» самопроголошеної «ЛНР» засудив Буткевича до 13 років позбавлення волі у колонії строго режиму за обвинуваченням у нібито скоєнні воєнних злочинів. Згодом цей “вирок” залишив в силі Перший апеляційний суд загальної юрисдикції в Москві.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter