Суддя з Закарпаття, яка торік звільнила від покарання ґвалтівників 14-річної дівчини, хоче стати суддею апеляційного суду

Суддя Воловецького районного суду Закарпатської області Оксана Софілканич, яка торік винесла скандальне резонансне рішення – призначила умовне покарання трьом гвалтівникам 14-річної дівчинки, зібралась стати суддею апеляційного суду.

Відповідні документи на зайняття вакантної посади Софілканич відправила до Вищої кваліфікаційної комісії суддів. 

Нагадаємо, у серпні 2021 року група підлітків вчинила  сексуальне насильство над 14-річною дівчиною і знімала це все на камеру. Згодом поширили відео в мережі та серед однокласників. Справа набула розголосу лише після того, як Оксана Софілканич звільнила фігурантів від реального покарання, призначивши 5 років умовного терміну з 2-ма роками іспитового терміну.

У своєму рішенні суд спирався на позитивні характеристики неповнолітніх ґвалтівників від класних керівників та служби у справах дітей. Після розголосу суддя Софілканич, яка в нульові очолювала Воловецький районний суд, раптово захворіла та пішла на лікарняний.

Вирок пізніше скасував Закарпатський апеляційний суд, зараз справу слухають повторно з іншим складом суду.

Видання Слідство.інфо пише, що Софілканич у 2022 році виправдала голову однієї з об’єднаних територіальних громад Закарпатської області – члена партії Слуга народу Михайла Попелича, якого СБУ спіймала на хабарі. За даними слідства, він отримав 80 тисяч гривень «відкату» від переможця тендеру на ремонт місцевих доріг.

Як наголосили розслідувачі, Вища кваліфікаційна комісія має розглянути ці дві історії до вирішення, чи є Софілканич достатньо «доброчесною», щоб стати суддею апеляційного суду. Слідство.Інфо зауважило, що жінка також є у списку суддів, які проходять кваліфікаційне оцінювання.