Верховний суд залишив без змін вирок кримському “війсккому” за призов кримчан до армії РФ: 8 років тюрми

Верховний суд розглянув перше в Україні кримінальне провадження щодо порушення законів та звичаїв війни та залишив без змін вирок окупаційному «військовому комісару Феодосії та Кіровського району Республіки Крим» Олександру Кабашному, який служив у Повітряних силах ЗС України та після окупації Криму зрадив присязі та перейшов на службу до Росії. Його за порушення законів та звичаїв війни через організацію і проведення призову кримчан до ЗС РФ засуджено до 8 років позбавлення волі. 

Про це повідомляє пресслужба Прокуратури Автономної Республіки Крим та м.Севастополя.

“Прокуратурою автономії у судах всіх інстанцій доведено, що на посаді «військового комісара м. Феодосія та Кіровського району Республіки Крим» засуджений, виконуючи завдання РФ, здійснював незаконний примусовий призов громадян України в Криму до лав збройних сил держави-окупанта. Кабашний, усвідомлюючи наявність збройного конфлікту та тимчасово окупацію Кримського півострова, безпосередньо розробляв плани та організовував проведення незаконних призовних кампаній у період 2019-2020 років”, – повідомляє прокуратура.

Олександр Кабашний безпосередньо розробляв плани, організовував проведення та безпосередньо здійснював примус кримчан до служби в армії ворога у період 2019-2020 років. Вказане є воєнним злочином та серйозним порушенням Конвенції про захист цивільного населення під час війни 1949 року.

Загалом з 2015 року окупанти незаконно провели 16 призовних кампаній, змусивши служити в збройних силах ворога понад 39 тисяч кримчан.

«Рішення Верховного Суду – це надзвичайно вагомий прецедент у сфері кримінальної юстиції, що забезпечить формування сталої та єдиної судової практики щодо воєнних злочинів цієї категорії. Це дійсно доводить здатність української правоохоронної системи та системи правосуддя притягнути до відповідальності воєнних злочинців відповідного рівня» – зазначає керівник прокуратури АР Крим та м. Севастополя Ігор Поночовний.

Нагадаємо:

  • В квітні 2023 року суд оголосив вирок Кабашному за порушення законів та звичаїв війни через організацію і проведення призову кримчан до ЗС РФ. Його засуджено до 8 років позбавлення волі.
  • У квітні 2018 року Україна в Раді Безпеки ООН вимагала від РФ припинити призов мешканців Криму в російську армію.
  • У жовтні 2018 року Україна звернулася до Міжнародного кримінального суду через незаконний призов своїх громадян у окупованому Криму до російської армії, що є черговим доказом здійснення РФ воєнного злочину на півострові.
  • Навесні 2019 року зібрані експертами докази незаконного призову в армію РФ в Криму були отримані офісом прокурора МКС.
  • 14 грудня 2020 року МКС оприлюднив новий звіт про ситуацію в Україні після проведення попереднього аналізу подій під час Майдану, захоплення і окупації Росією Криму та війни на Донбасі. В ньому, зокрема, йдеться і про примус до служби в збройних силах ворожої держави в окупованому Криму.
  • В червні 2020 року прокуратура АРК повідомила про підозру у здійсненні воєнного злочину «військовому комісару Євпаторії, Сак і Сакського району» Володимиру Шингірію через примушування кримчан до служиби в Збройних силах Росії, яка незаконно окупувала Крим.
  • В чернвні 2021 року Печерський райсуд Києва дав дозвіл на проведення спеціального досудового розслідування стосовно громадянина РФ, «військового комісара Сімферопольського району і міста Алушти Республіки Крим» Костянтина Качарова, який підозрюється у скоєнні військового злочину через незаконний призов мешканців окупованого Криму до ЗС РФ.