ФСБ знову затримала в Криму “агентів СБУ”

ФСБ заявляє про затримання в тимчасово окупованому Севастополі і Сімферополі чоловіка та  жінки, які нібито планували теракти.

Як з посиланням на ФСБ пишуть пропагандистські російські видання, затриманий нібито також “допомагав підірвати залізницю у Сімферопольському районі” у травні 2023 року. Жінка, за даними спецслужб, готувала теракт проти військовослужбовця Чорноморського флоту.

«В результаті проведених заходів затримано мешканця Сімферополя, громадянина Росії, 1984 року народження, який планував за вказівкою спецслужб України вчинення терористичного акту на одному з транспортних об’єктів у Республіці Крим, а також надавав пособницьку допомогу диверсійній групі ГУР МОУ, яка вчинила у травні 2023 року підрив залізниці полотна в Сімферопольському районі», – цитують ФСБ пропагандисти.

У чоловіка нібито вилучили радіокерований саморобний вибуховий пристрій. У його телефоні “знайшли листування, що підтверджують плани щодо вчинення теракту на залізничних коліях”.

Також затримано громадянку Росії та України 1986 року народження. У відео допиту, поширеному ФСБ, жінка каже, що у липні 2023 року з нею на зв’язок вийшов співробітник Служби безпеки України (СБУ) та запропонував співпрацю. За його завданням, за словами жінки, вона мала встановити стеження за військовим Чорноморського флоту: зокрема, визначити його розпорядок дня, посаду та автомобіль «для подальшої ліквідації». За словами затриманої, вона забрала зі схованки вибуховий пристрій та інструкцію щодо його використання. Жінка підключила вибуховий пристрій, після чого співробітник СБУ сказав їй покинути Росію. Під час спроби виїхати за кордон жінку затримали співробітники ФСБ.

Порушено кримінальні справи за статтями про незаконне придбання та зберігання вибухових речовин (ч. 1 ст. 222.1 КК РФ) та про приготування до теракту (ч. 1 ст. 30, ч. 1 ст. 205 КК РФ). Наразі чоловік і жінка перебувають під арештом.

Нагадаємо:

  • ФСБ у тимчасово окупованій Ялті затримала двох місцевих жителів, яких звинувачують у нібито “співпраці із спецслужбами України”, вони, як запевняють у ФСБ, “висловлювали готовність вчинити диверсійно-терористичні акти на військових об’єктах Криму”.