Служба держбезпеки Латвії провела обшуки у компанії, що возила російську фанеру в обхід санкцій

Латвійська Служба держбезпеки (VDD) у рамках кримінального процесу про порушення санкцій Євросоюзу провела низку обшуків.

Про це повідомляється на сайті VDD.

Обшуки відбулися 22 лютого у Валмієрському відділенні Латвійської торгово-промислової палати, а також у помешканнях двох працівників цього відомства. VDD провела їх у рамках кримінального процесу, розпочатого 24 листопада 2023 року.

У ході розслідування VDD отримала інформацію про незаконні дії, пов’язані з експортом квадратної фанери.

З’ясувалося, що з Латвії до України експортували вантажі фанери, виробленої в Росії та Білорусі. Це відбулося з використанням підроблених документів, де країнами походження товару вказувалися Казахстан та Киргизстан.

Таким чином угоди, у яких використані необґрунтовано видані сертифікати походження товарів, сприяли порушенню міжнародних санкцій. Як повідомлялося, від початку широкомасштабного вторгнення РФ в Україну VDD порушила 9 проваджень “за фактом можливого вчинення кримінального злочину, який пов’язаний зі злочином геноциду проти людства, проти миру та воєнного злочину”.

Нагадаємо:

  • У Фінляндії прокуратура висунула звинувачення у порушенні санкційного законодавства за обтяжливих обставин та експорті товарів подвійного призначення до Росії генеральному директору Luminor та Siberica Габріелю Теміні, трьом співробітникам Siberica у грубих порушеннях нормативних вимог та представнику експедитора, який здійснював постачання для компаній.
  • Міністерство юстиції США розпочало розслідування проти швейцарських банків Credit Suisse Group та UBS Group AG. Їх підозрюють у недотриманні вимог, які дозволили російським клієнтам уникнути санкцій.
  • У земельному суді в Гамбурзі розпочався судовий процес у справі бізнесмена, якого звинувачують у порушенні санкцій. Він намагався експортувати до Росії холодильні установки для оснащення військових кораблів, які підпадають під санкції Європейського Союзу, запроваджені проти РФ.
  • Поліція Таллінна затримала підприємців за підозрою у  порушенні санкцій, накладених Європейським союзом. В офісі пов’язаної з ними квартири пройшов обшук.