Ексначальника метеослужби науково-випробувального центру ЗСУ в Криму засуджено до 15 років за держзраду і дезертирство

Святошинський районний суд Києва оголосив вирок колишньому начальнику метеорологічної служби Державного науково-випробувального центру Збройних Сил України, який до окупації  Автономної Республіки Крим, був розтошований у Феодосії. Колишній військовий навесні 2014 року порушив присягу та не з’явився на службу до місця тимчасового базування військової частини у Запоріжжя, натомість вступив на службу до російської армії.

Відповідний вирок оголошено 5 квітня.

За інформацією Центру журналістських розслідувань засуджено майора Меркотана Сергія Володимировича. Він був начальником метеорологічної служби у Державному науково-випробувальному центрі Збройних Сил України (військова частина А0156), дислокованому в смт. Приморський в Феодосійському районі.

Вночі 1 березня 2014 року близько 350 озброєних російських військових у повному бойовому екіпіруванні на 6 броньованих ГАЗ-2330 «Тигр» з кулеметами на даху та 10 «КАМАЗ» і «УРАЛ», захопили аеродром «Кіровське» військової частини А0156.  Було виведено із ладу військове майно, що забезпечує керівництво польотами літаків ЗС України – обладнання для керівництва польотами контрольно-диспетчерського пункту аеродрому («ВІСП», радіостанції, антени, телефони), пошкоджено робочі місця, обрізано проводку зв’язку. А на злітно-посадковій смузі аеродрому росіяни розмітили літак ЗС України АН-26 так, що він перешкоджав вирулюванню, зльоту та посадці військових літаків ЗС України, чим унеможливили рух повітряних суден у навколишньому повітряному просторі.

23 березня 2014 року Рада національної безпеки і оборони України ухвалила рішення «Про передислокацію військових частин (підрозділів), установ та організацій Збройних Сил України, інших військових формувань і правоохоронних органів України з тимчасово окупованої території АР Крим та міста Севастополя в інші регіони України». Так, військова частина А0156 була передислокована до місця тимчасового базування ПАТ «Мотор Січ» у Запоріжжі.

Військовослужбовці з Криму мали прибути на материкову частину України до 12 травня 2014 року. Сергій Меркотан вимогу не виконав. Натомість отримав російське громадянство та вступив на службу до Збройних сил РФ, а саме до складу військово-повітряних сил збройних сил РФ. 28 листопада 2014 року Меркотан склав присягу на вірність РФ, та до цього часу здійснює діяльність з організації та проведення випробувальних робіт новітніх зразків озброєння у сфері авіаційної та морської техніки для потреб Чорноморського флоту РФ.

Святошинський районний суд визнав Сергія Меркотана винним у державній зраді та дезертирстві. За сукупністю злочинів його засуджено до 15 років позбавлення волі з позбавленням військового звання «майор». Вирок оголошено заочно.

Нагадаємо:

  • 40-річна Наталія Лисицька з Нової Каховки, військовослужбовиця 57-ї окремої мотопіхотної бригади оперативного командування «Південь» за пособництво державі-агресору отримала десять років позбавлення волі з конфіскацією всього майна. Такий заочний вирок 20 лютого виніс Ужгородський міськрайонний суд Закарпатської області.