Колишній суддя Сімферопольського райсуду АРК засуджений до 13 років за держзраду

Святошинський районний суд Києва оголосив вирок колишньому судді Сімферопольського районного суду Автономної Республіки Крим, який навесні 2014 року, після початку російської окупації півострова, порушив присягу судді та перейшов на службу до незаконно створеного росіянами судового органу.

Відповідний вирок ухвалено 3 квітня 2024 року.

За інформацією Центру журналістських розслідувань, засуджено Альберта Томащука. Він обіймав посаду судді Сімферопольського райсуда з квітня 2003 року.

19 грудня 2014 року його було призначено указом президента РФ «суддею» незаконно створеного «Симферопольского районного суда Республики Крым».

Згідно вироку, допомога Томащука іноземній державі та її представникам у переході судів АР Крим на відправлення правосуддя на підставі законодавства Російської Федерації, сприяння окупаційним органам влади у придушенні спротивів з боку громадян України на території АРК та допомога у впровадженні практики переслідування осіб, призвели до забезпечення належного функціонування незаконно створених судових органів та посилили заходи тимчасової окупації півострова.

19 квітня 2016 року Верховна Рада України звільнила Томащука з посади судді Сімферопольського районного суду Автономної Республіки Крим у зв`язку з порушенням присяги судді.

Святошинський районний суд Києва визнав Альберта Томащука винним у державній зраді та призначив покарання у вигляді 13 років позбавлення волі з конфіскацією майна.

Нагадаємо:

  • У грудні 2015 року Вища рада юстиції Украни зробила подання про звільнення 277 суддів Автономної Республіки Крим і Севастополя за порушення присяги.
  • 19 квітня 2016 року Верховна Рада України звільнила 198 суддів Автономної Республіки Крим, які порушивши присягу, перейшли на службу до російських окупантів.
  • У січні 2017 року Генпрокуратура України повідомила, що проводить заочне розслідування за підозрою в державній зраді відносно 319 кримських суддів-зрадників.
  • 11 травня 2017 року Вища рада правосуддя України на своєму засіданні звільнила 91 суддю з Автономної Республіки Крим і Севастополя, які після окупації Криму перейшли на службу до Росії.