Прокуратура АРК скерувала до суду справу пропагандистки окупаційного телеканалу «Миллєт» Айше Шулакової

Прокуратура Автономної Республіки Крим та м.Севастополя скерувала до суду обвинувальний акт стосовно кореспондентки та ведучої пропагандистського телеканалу «Миллєт». За інформацією Центру журналістських розслідувань, йдеться про Айше Шулакову.

Про це повідомляє прокуратура АРК.

Айше Шулакова на телеканалі «Миллєт» веде авторську програму.

«У ній «кореспондентка» систематично розповсюджує проросійський інформаційний контент. Повторюючи типовий наратив російської пропаганди про наявність на території України «секретних лабораторій Пентагона» з виготовлення «біологічної зброї», які держава-окупант має знищити, виправдовує збройну агресію РФ проти України», – повідомиляє прокуратура.

В одному з прямомих етерів «журналістка» охарактеризувала окупацію територій України як «повернення до рідної гавані, додому». Як додали в прокуратурі, обвинувачена виправдовувала дії та возвеличувала ворога, називаючи удари по «критичній інфраструктурі» нашої держави «відповіддю на агресію та теракти зі сторони України».

Судово-лінгвістична експертиза підтвердила, що виступи Айше Шулакової містять висловлювання, спрямовані на підтримку рішень та дій держави-агресора.

Шулакова обвинувачена у колабораційній діяльності (ч. 6 ст. 111-1 КК України) та виправдовуванні, запереченні збройної агресії РФ проти України (ч. 3 ст. 436-2 КК України). Санкція статей передбачає покарання до 12 років ув’язнення з позбавленням права займатися певною діяльністю на строк до 15 років та з конфіскацією майна.

Нагадаємо:

  • Прокуратура АРК та міста Севастополя скерувала до суду обвинувальний акт щодо гендиректора телекомпанії «Крым» – найбільшого «кремлівського рупора» на окупованому півострові. За інформацією Центру журналістських розслідувань, це Вадим Первих – директор юрособи ТРК «Крым». Про діяльність підозрюваного Первих та ще двох керівників  і трьох  кореспондентів  окупаційного телеканалу «Крым» із пропаганди війни і виправдання агресії РФ проти України ЦЖР розповів у розслідуванні у 2022 році. За матеріалами розслідування ЦЖР прокуратура АРК відкрила кримінальне провадження.
  • У грудні 2022 року в Єдиний реєстр досудових розслідувань внесені дані щодо діяльності шістьох керівників і кореспондентів ТРК «Крым 24», що фінансується окупаційним урядом Криму. Провадження відкрито за статтею ст.436-2  Кримінального кодексу України – пропаганда війни. У ньому фігурують шість кримських пропагандистів – фігурантів розслідувань ЦЖР. Це керівники ТРК «Крым» – директор юрособи Вадим Первих, генеральний продюсер і радник «глави Криму» Олег Крючков,  головна редакторка телеканалу «Крым24» Дарина Сафонова, а також кореспонденти  Маргаріта Сємєнюк, Дмитро Кокшаров і  Юрій Авдєєв. Усі вони, за винятком росіянки Сємєнюк, яка приїхала до Криму із Югри, є громадянами України.