Ексвійськовий з Британії виграв украхнський суд проти РФ щодо жорстокого поводження в полоні

Колишній британський військовий Шон Піннер, який воював на боці України та потрапив у російський полон у 2022 році в Маріуполі, виграв суд проти Росії.

Про це пише The Daily Mail.

Рішення на користь британця ухвалив Солом’янський районний суд Києва. З позовом військовий звернувся у жовтні 2023 року, нині ухвалено рішення про матеріальну компенсацію за тортури в російському полоні. Про яку суму йдеться, невідомо.

The Daily Mai зазначає, що Москва, ймовірно, проігнорує це рішення, але справа може створити прецедент для того, щоб ще більше військовополонених подали скарги на Росію. Сам Піннер у коментарі виданню заявив, що має намір продовжити розгляд своєї справи в британських судах.

«Ми вже розпочали цей процес і ми не здамося. Росія має понести відповідальність за те, як вони обійшлися зі мною, і це (рішення українського суду) перший крок. <…> Коли Росія повернеться до реального світу, їй доведеться врегулювати ці судові справи… Йдеться не про сьогодення, а про майбутнє, може, через 10 або 20 років», – цитує Піннера видання The Sun.

У ЗМІ зазначають, що ще один британець Ейден Аслін, який був із Піннером у російському полоні, має намір незабаром позиватися проти Росії.

Піннер та Аслін були звільнені з полону, в якому вони провели пʼять місяців, у вересні 2022 року. В інтервʼю виданню The Daily Mail вони розповіли про тортури в російському полоні. За словами британців, тортури в увʼязненні могли тривати кілька годин: полонених били струмом, завдавали їм ножових поранень, інсценізували смертну кару.

На початку червня 2022 року підконтрольне Москві угруповання “ДНР” засудило до страти Піннера та Асліна, які воювали на Донбасі в складі українських військ.