В РФ судитимуть п’ятьох кримчан за нібито “державну зраду”

В Росії Південний окружний військовий суд в Ростові-на-Дону взяв до розгляду справу про “державну зраду” та нібито співпрацю зі спецслужбами України. Фігуранти – п’ятеро жителів тимчасово окупованого Криму: Ігор Зорін, Ольга Кравчук, Олена, Сергій Войнаровські та Кирило Баранник, який раніше заявив, що був змушений дати свідчення під тортурами.

Про це повідомляє “Кавказ.Реалії”.

Офіційно обставини справи не розкриваються. Із судової картки випливає, що 17 квітня справу передали на розгляд федеральному судді Валерію Опанасенку. Дата першого судового слухання ще не призначено.

За даними видання “Грані”, у травні 2023 року Кирила Баранника затримали у Сімферополі у кримінальній справі про диверсію на залізниці у районі селища Поштове. Адвокату Олексію Ладіну обвинувачений розповів про неодноразові побиття та тортури струмом з боку силовиків, а також погрози зґвалтуванням палицею та вбивством матері. Адвокат підтвердив наявність опіків та слідів побоїв на тілі свого довірителя. Правозахисна організація “Автозак Live” вела збирання коштів на оплату послуг юриста для Баранника і також розповіла про його тортури.

Канал Міноборони Росії “Зірка” також розповів про мешканця анексованого Криму Сергія Войнаровського. За версією силовиків, він нібито передав головному управлінню розвідки України запис із відеореєстратора на своїй машині, яку він спеціально залишив у вказаному місці. Стверджується, що ці дані використовувалися для підготовки теракту проти призначеного Росією голови анексованого Криму Сергія Аксьонова та вибуху на об’єкті транспортної інфраструктури. Також повідомлялося, що під час обшуку у будинку Войнаровського нібито знайшли елементи для виготовлення саморобного вибухового пристрою.

Про третю обвинувачену, мешканку Севастополя Ольгу Кравчук, відомо лише, що у лютому минулого року її притягнули до адміністративної відповідальності за “дискредитацію” російської армії. Причиною став її пост у соцмережах із звинуваченням військових у руйнуванні житлового будинку у Дніпрі.

На якій підставі її зробили фігуранткою кримінальної справи про держзраду, невідомо. Також нічого не повідомляється про Олену та Сергія Войнаровських.

Про запобігання “замаху” на призначеного главу Криму Аксьонова у ФСБ відзвітували влітку 2023 року. Тоді було затримано 35-річного підозрюваного, який нібито приїхав до анексованого регіону, щоб “встановити міну” в машину, яку потім планували підірвати поряд з кортежем Аксьонова. Ім’я затриманого тоді не назвали.