В Україні судитимуть гендиректора кримської типографії «Таврида» Юрія Бабенкова за виготовлення бюлетенів для окупантів

Прокуратура АРК скерувала до суду обвинувальний акт щодо генерального директора захопленого державного підприємства «Видавництво і друкарня «Таврида» Юрія Бабенкова, який друкував фейкові бюлетені для тимчасово окупованих регіонів України та сприяв проведенню незаконних виборів.

Про це повідомляють Прокуратура Автономної Республіки Крим та м.Севастополя та Головне управління СБУ в АРК.

За матеріалами слідства, улітку 2023 року Юрій Бабенков дав своїм підлеглим вказівку надрукувати 500 тисяч бюлетенів для голосування на незаконних додаткових виборах депутатів Держдуми Федеральних Зборів РФ в Криму у вересні 2023 року. Підприємство під його керівництвом та псевдо «виборчкоми» уклали контрактів на виготовлення поліграфічної продукції загальною сумою майже на 2 мільйони рублів.

“Щоб реалізувати цю «рознарядку» окупаційної влади, робітники були змушені працювати цілодобово, навіть у нічні зміни”, – повідомили в СБУ.

Крім того, Юрій Бабенков керував процесом виготовлення агітаційних та пропагандистських матеріалів, які поширювалися на тимчасово захоплених територіях півдня та сходу України.

Бабенкова обвинувачено за ч. 5 ст. 27, ч. 5 ст. 111-1 Кримінального кодексу України (пособництво колабораційній діяльності). Санкція статтей передбачає покарання у вигляді позбавлення волі до 10 років з позбавленням права займатися певною діяльністю на строк до 15 років та з конфіскацією майна.

Нагадаємо:

  • СБУ повідомила про підозру 57-річній Світлані Кочмурадовій, в. о. генерального директора захопленого державного підприємства «Видавництво і друкарня «Таврида» з Сімферополя, яка друкувала для окупантів бюлетені для незаконних виборів у вересні 2022 року.