Російські мільярдери Авен та Фрідман виграли суд проти ЄС щодо санкцій, але залишаються під обмеженнями

Суд Європейського союзу задовольнив позов акціонерів “Альфа-Банку” Петра Авена і Михайла Фрідмана про виключення їх із санкційного списку. 

Документ опубліковано на сайті суду.

Згідно з рішенням суду, підстави, викладені Радою ЄС у початкових санкційних актах у період з 28 лютого 2022 року до 15 березня 2023 року, на яких бізнесменів внесли до санкційних списків, не є достатньо обґрунтованими, а додаткових доказів Рада ЄС не надала.

Основною підставою для виключення Фрідмана і Авена з санкційного списку зазначено те, що хоча аргументи, надані Радою ЄС, можуть свідчити про певну близькість між Петром Авеном та Михайлом Фрідманом і Володимиром Путіним чи його оточенням, залежно від обставин, вони не демонструють, що Фрідман і Авен підтримували дії чи політику, які підірвали або загрожували територіальній цілісності, суверенітету та незалежності України, або що вони надавали матеріальну або фінансову підтримку представникам російської влади, відповідальним за за анексію Криму або дестабілізацію України, або що вони отримували вигоду від цих осіб.

Рішення Суду не є остаточним і Рада ЄС може подати апеляцію протягом 2 місяців і 10 днів з моменту повідомлення про рішення.

Михайло Фрідман і Петро Авен – засновники та акціонери російського “Альфа-Банку”. Велика Британія та ЄС запровадили санкції проти Фрідмана та Авена невдовзі після початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну.  США запровадили санкції проти них у серпні 2023 року.

Нагадаємо:

  • Українська філія російського банку Альфа-банк Україна з 2011 до 2018 року була титульним спонсором фестивалю Alfa Jazz Fest, який з 2018 року називається Leopolis Jazz Fest.
  • У червні 2022 року суд заарештував цінні папери та кошти на суму 53,4 млн грн у компанії з виробництва та реалізації мінеральної води “Моршинська”, яка належить Фрідману та його партнерам.
  • Торік Національне агентство по боротьбі зі злочинністю Великої Британії затримало Фрідмана за підозрою у відмиванні грошей. Втім у вересні цього року справу припинили: правоохоронці Великої Британії визнали порушення в оформленні ордера на обшук.
  • Попри санкції, Михайло Фрідман залишався жити у Лондоні та намагався в суді оскаржити обмеження, через які він невзмозі оплачувати утримання свого маєтку вартістю понад 65 мільйонів фунтів. Високий суд Лондона відмовив у скасуванні санкцій. Крім того тепер Фрідман, який виїхав у Москву, не може повернутися до Великої Британії, бо підпадає під заборону на в’їзд.