Засудженому до 13 років колонії політв’язню Джемілю Гафарову відмовляють в медичному обстеженні

Стан здоров’я незаконно засудженого до 13 років позбавлення волі у “справі Хізб ут-Тахрір” Джеміля Гафарова різко погіршився. У СІЗО Сімферополя йому відмовляють у проведенні медичного обстеження.

Про це повідомило громадське об’єднання “Кримська солідарність” .

За словами адвоката політв’язня Еміля Курбедінова, Джеміль Гафаров скаржиться на вкрай погане самопочуття.

“Двічі на день бувають напади. Вчора в нього нарешті взяли кров на аналізи, але вже другий день кров не відносять до МОТБ (будівля розташована поряд). Каже, що намагаються дати якісь ліки, але щоб їх пити, потрібна консультація лікаря щодо нирок, у нього ниркова недостатність, а те, що дають від серця, може позначитися на нирках. Він навіть не встає, коли говорить”, – повідомив Курбедінов.

Джеміль Гафаров вважає, що лікування йому призначати не мають наміру, і вже чекає на етап до російської колонії.

За словами дружини ув’язненого Разіє Гафарової, 2017 року, до порушення кримінальної справи, він переніс інфаркт міокарда. Того ж року йому діагностували хронічну ниркову недостатність із порушенням фільтрації нирок. Політв’язень потребує регулярного діалізу нирок, який в умовах СІЗО проводити неможливо.

Російська Федеральна служба виконання покарань публічно не коментує інформацію адвокатів і рідних Гафарова.

Як відомо, Джеміль Гафаров мав третю групу інвалідності ще до свого арешту у 2019 році – у нього хронічна ниркова недостатність четвертого ступеня та пов’язані із цим хвороби серця. За твердженням його адвоката Ріфата Яхіна, перебування у слідчому ізоляторі загрожує його здоров’ю. Наразі медики поставили йому другу групу інвалідності.

Нагадаємо, Південний окружний військовий суд у російському Ростові-на-Дону оголосив вирок у кримінальній справі щодо кримських політв’язнів Сервета Газієва, Джеміля Гафарова, Ерфана Османова, Аліма Карімова та Сейрана Муртази. Їх засуджено до 13 років позбавлення волі. Вони є фігурантами так званої “справи Хізб ут-Тахрір” та визнанні винними у нібито “участі у терористичній організації” та “підготовці до захоплення влади”.