“Поліція” в окупованому Криму надіслала попередження журналісту “Граней.ру” Зідану Аджикелямову

“Заступник начальника” “поліції” у Радянському районі Криму О.О. Шоломов надіслав застереження щодо неприпустимості порушення закону  про екстремізм журналісту “Кримської солідарності” та “Граней.ру” Зідану Аджикелямову.

Про це повідомляє громадське об’єднання “Кримська солідарність” .

Попередження правоохоронців ґрунтуються на статті 16 федерального закону “Про протидію екстремістській діяльності”. Вони пишуть про неприпустимість порушення законодавства під час проведення масових акцій, у тому числі участі в них екстремістських організацій та забороненої символіки. Крім того, російські силовики вказують на заборону користуватися масками, які закривають обличчя, за винятком указу глави Криму “Про запровадження режиму підвищеної готовності”.

В іншому випадку, йдеться в застереженні, Аджикелямов буде притягнутий до відповідальності, як “організатор” і може бути судимий за низкою адміністративних та кримінальних статей. Серед них — “організація масових заворушень”, “публічні заклики до здійснення екстремізму”, “громадські заклики до дій, спрямованих на порушення територіальної цілісності РФ”.

Про який саме масовий захід йдеться і чому Аджикелямов є її організатором у поліції не поточнили.

Нагадаємо, з початку повномасштабного вторгення росії до Україні у лютому 2022 року, окупаційна “влада” Криму посилила репресії проти проукраїнських активістів, журналістів та кримських татар на території півострова. Продовжуються масові обшуки та затримання.

У 2021 році окупаційні “суди” Криму винесли щонайменше 120 постанов про обмеження участі у мирних зібраннях. Кримчанам були призначені адміністративні покарання.