Вища рада правосуддя заблокувала судову реформу, – заява

Нове положення про проведення конкурсу до Вищої кваліфкомісії суддів (ВККС), яке затвердила  Вища рада правосуддя (ВРП), повністю нівелює роль міжнародних експертів при доборі членів до нової ВККС. 

Про це заявила експертка Центру протидії корупції Галина Чижик, повідомляє Бюро судової інформації.

Зокрема, за її словами, ці положення фактично не відрізняються від тих, які кілька днів тому були опубліковані в ЗМІ.

“Цим положенням ВРП вкотре підтвердила необхідність перезавантаження. Адже члени ВРП узурповують владу під час конкурсу до ВККС. Міжнародники не будуть мати ніякого впливу на конкурс. За таким сценарієм членами ВККС найімовірніше стануть судді, контрольовані суддівськими кланами, що означає — ніяких змін”, —  вважає Галина Чижик.

Що передбачає положення ВРП:

  • Конкурсна комісія буде складати рейтинг кращих кандидатів, де 50% оцінки — результати тестування на знання права. Водночас, процес підготовки самих тестів та методики визначення їх результату координуватиме ВРП;
  • Зобов’язує конкурсну комісію використовувати лише офіційні джерела та доводити свою оцінку за стандартами кримінального процесу. Іншими словами, без вироку суду комісія не зможе поставити під сумнів кандидата, який приховує свої статки або живе значно дорожчим життям, ніж його офіційні доходи;
  • Судді-кандидати до ВККС отримують незаконні переваги на конкурсі;
  • ВРП отримує право призначати до ВККС кого захоче, а не тих, кого рекомендувала конкурсна комісія;
  • Незаконно вимагає у міжнародних експертів, щоб вони особисто підтверджували наявність вищої освіти і професійного стажу;
  • ВРП визначила за собою право звільняти будь-кого з членів конкурсної комісії.

Таким чином, своїм положенням ВРП повністю нівелює роль міжнародних експертів у конкурсній комісії. Замість того, аби обрати справді гідних кандидатів, конкурсна комісія буде змушена збирати довідки для того, щоб довести винуватість кандитата в якихось порушеннях та обґрунтувати його низьку оцінку. Натомість, переможців конкурсу визначатиме не голосування конкурсної комісії, а виставлені бали. Врешті, навіть ці бали не матимуть обов’язкового значення для ВРП, яка, відповідно до положення, зможе не призначати рекомендованих кандидатів. 

Міжнародні експерти навряд погодяться легітимізувати цей фарс під своїм іменем та участю. Також малоймовірно, що доброчесні правники з репутацією захочуть взяти участь у конкурсі, контрольованому старою суддівською системою“, – вважає експертка.

Нагадаємо, що перезавантаження ВККС — один із ключових елементів змін у судовій системі, ініційованих президентом Володимиром Зеленським.

Більше про основні ініціативи нового закону про перезавантаження судової системи у матеріалі