Суд на Запоріжжі заочно виправдав «поліцейського «ДНР» через неправильну кваліфікацію злочину

Олександр Михальов, фото: gazeta-dnr.ru

Суддя Михайло Смокович розглянув обставини справи, послухав свідків, вивчив інші долучені докази та дійшов висновку, що дії обвинуваченого, колишнього заступника начальника амвросіївської міліції, слідство кваліфікувало невірно.

Про це повідомляє «Бюро судової інформації» з посиланням на вирок Оріхівського районного суду Запорізької області від 17 січня 2020 року.

До початку війни підполковник міліції Олександр Михальов був начальником кримінального розшуку Амвросіївського РВ МВС у Донецькій області. У кінці вересня 2014 року він не вийшов на службу. Через три місяці після цього Михальова звільнили з правоохоронних органів за результатами службового розслідування. Згодом його ексколеги виявили, що чоловік приєднався до «ДНР».

Колишній правоохоронець став обвинуваченим за статтею 256 Кримінального кодексу «(Сприяння учасникам злочинних організацій та укриття їх злочинної діяльності)».

Ухвалою від 1 листопада 2019 року суд дозволив здійснювати процес заочно.

Свідок під час засідання розповіла, що навесні 2015 року вона неодноразово бачила обвинуваченого у формі, у тому числі біля будівлі Амвросіївської поліції так званої «ДНР». Інший свідок також підтвердив, що обвинувачений працює на бойовиків.

Також до кримінального провадження були долучені матеріали сепаратистських ЗМІ, у яких Михальова називають заступником начальника «Амвросиевского РО МВД ДНР». Ось один із таких матеріалів, який «БСІ» знайшло в мережі.

Суд визнав доведеним, що Михальов працює заступником начальника — начальника кримінальної поліції «Амвросіївського РВ МВС «Донецької народної республіки».

Однак не побачив жодних доказів того, що обвинувачений здійснював будь-які дії по створенню умов, які сприяють учасникам злочинної організації.

Суддя Михайло Смокович вирішив, що обвинувачений не є суб’єктом злочину, передбаченого статтею 256 ККУ. Оскільки це має бути особа, яка якимось чином сприяє учасникам злочинної організації у їх злочинній діяльності. Тоді як Михальов бере безпосередню активну участь у діяльності так званої «ДНР».

На переконання суду, у діях обвинуваченого вбачається склад злочину за статтею ч. 2 ст. 260 ККУ, а саме участь у діяльності незаконного збройного формування.

Отже, у діях Олександра Михальова відсутній склад злочину, у якому він обвинувачується.

Розслідуванням процесуально керувала Маріупольська місцева прокуратура № 1.

  • Кримінальне провадження за обвинуваченням учасника «тактичної групи» «Автоканал Севастополя» Ігоря Кучерявого суддя Дніпровського районного суду Києва Віра Левко закрила під час підготовчого засідання. Його звільнили від кримінальної відповідальності через те, що минув строк давності.
  • Рівненський суд узяв під варту військовослужбовця, якого підозрюють у співпраці з ФСБ Російської Федерації. Слідство стверджує, що чоловік майже два роки відслужив у так званій «ДНР», а потім вступив на військову службу в ЗСУ.