Суд перегляне справу засудженого за держзраду поліцейського, якого обвинувачують у співпраці зі спецслужбами РФ

Засідання Орджонікідзевського районного суду Харкова від 23.11.19. Фото: humanrights-online.org

Захисник патрульного поліцейського з Харківщини, якого засудили до 12 років позбавлення волі за державну зраду, подав апеляційну скаргу на вирок першої інстанції. За даними журналістів-розслідувачів, колишній поліцейський був переданий російській стороні в ході обміну утримуваними особами.

Про це повідомляє Бюро судової інформації з посиланням на ухвалу Харківського апеляційного суду від 3 лютого 2020 року.

Апеляційне провадження відкрито за скаргою захисника обвинуваченого на вирок від 26 грудня 2019 року, яким патрульному поліцейському Костянтину Чернишову суд призначив покарання за державну зраду у вигляді 12 років позбавлення волі без конфіскації майна, але з позбавленням спеціального звання капітана поліції.

Вирок Орджонікідзевського районного суду Харкова закритий. За даними ЗМІ, Костянтин Чернишов був переданий представникам ОРДЛО 29 грудня 2019 року в ході обміну утримуваними особами.

Під час чергового судового засідання, на якому було обрано запобіжний захід затриманому, слідчий СБУ в Харківській області говорив, що затриманий збирав секретну інформацію для подальшої передачі її представникам іноземної держави — Російської Федерації. Слідчий СБУ зазначив, що передача такої інформації могла нашкодити державній безпеці України.

Передати секретну інформацію обвинувачений не встиг, оскільки його затримали, а флеш-носій, на якому міститься відповідний електронний файл — вилучили.

Затримали Костянтина Чернишова 21 березня 2018 року. Наступного дня ухвалою слідчого судді Київського районного суду Харкова його взяли під варту без права застави.

Костянтин Чернишов під час судового засідання 22 березня 2018 року. Відео: facebook / Антикорупційний блок учасників АТО

На facebook-сторінці «Антикорупційний блок учасників АТО» є відео з зали суду від 22 березня 2018 року, коли вперше обирали запобіжний захід підозрюваному.

Чернишов працював патрульним поліцейським у Дергачівському відділенні поліції Харківської області. За даними слідства, його завербували представники спецслужб Російської Федерації ще у 2014 році.

Костянтин Чернишов ще під час обрання запобіжного заходу визнав провину. Просив суд не брати його під варту, а призначити домашній арешт.

Під час засідання підозрюваний ховав обличчя, прикриваючись капюшоном, а також попросив дозволу в судді не називати свою адресу, за якою проживає, оскільки боявся за здоров’я та безпеку близьких.

«Враховуючи те, що я пішов на співпрацю зі слідством, повністю свою вину усвідомив, каюся. Враховуючи, що у мене неповнолітня дитина, за якою потрібен догляд, родичів за кордоном не маю, прошу змінити на тримання… домашній арешт», — сказав Чернишов.

Костянтин Чернишов під час судового засідання 22 березня 2018 року. Відео: facebook / Антикорупційний блок учасників АТО

Активісти громадської організації «Антикорупційний блок учасників АТО», які були присутніми на засіданні, повідомляють, що Чернишов зібрав інформацію про понад сотню українських добровольців та кадрових військових, що прийняли участь у бойових діях на Донбасі. Ці дані він мав передати спецслужбам РФ.

Під час досудового розслідування, а також під час судового розгляду кримінального провадження Чернишова так і не відпустили під домашній арешт. Врешті він отримав 12 років позбавлення волі, але зараз намагається оскаржити вирок.

Які докази розглядав суд та якою була мотивація при ухваленні вироку ми не знаємо, адже вирок закритий. Цей вирок буде переглядатися в апеляції, отже він наразі ще не набрав законної сили.

Редакція «Слідство.інфо» повідомляла, що Костянтин Чернишов пішов на обмін з ОРДЛО, який проводився у кінці 2019 року.

Також про підготовку до обміну повідомляв сайт Human Rights Online. Сторона обвинувачення заявляла про зміну запобіжного заходу на особисте зобов’язання для Чернишова у зв’язку з тим, що його включено у список на обмін.

На жаль, з адвокатом обвинуваченого журналісту Бюро судової інформації поспілкуватися не вдалося, оскільки номер телефону, вказаний у реєстрі адвокатів, був недоступний протягом дня.

Під час розгляду справи Чернишова по суті, в суді допитували свідка, який мав залишитися анонімним. Його допитували по відеозв’язку та під псевдонімом, а також за умов, які унеможливлюють його ідентифікацію.

Такого свідка викликала сторона обвинувачення. Адвокат Костянтина Чернишова заперечував. Однак через кілька місяців захист клопотав про повторний допит свідка-аноніма, посилаючись на те, що цей свідок — громадянин Російської Федерації. І його залучило слідство на етапі контролю за злочином.

Захист зазначав, що ця людина мала доступ до державної таємниці, що заборонено законодавством, якщо мова йде про іноземців. Адвокат сподівався, що суд надалі визнає матеріали НСРД недопустимими доказами, однак суддя відмовив у повторному допиті свідка.

  • Апеляційний суд залишив під вартою учасника «ДНР», який охороняв уламки рейсу MH-17. Адвокат стверджував, що тримати під вартою підозрюваного немає потреби, оскільки він сам прийшов до СБУ. Однак суд залишив запобіжний захід у силі.