Ухвала про звільнення ексдепутата Криму Ганиша від відбування покарання у 12 років колонії вступила в силу

Василь Ганиш після засідання Київського апеляційного суду 30 січня 2020 року

Суддя Богунського районного суду Житомира Софія Костенко звільнила від відбування покарання засудженого за державну зраду колишнього депутата ВР Криму Василя Ганиша за станом здоров’я. Ухвала набрала законної ще 9 жовтня. Адвокат Василя Ганиша Олександр Мишко відмовився повідомити БСІ, де зараз знаходиться його підзахисний. Житомирська прокуратура подала клопотання про відновлення строків оскарження ухвали і готує апеляцію.

Про це повідомляє Бюро судової інформації з посиланням на ухвалу суду від 1 жовтня 2020 року, адвоката Василя Ганиша та співрозмовника в прокуратурі АРК.

Засідання суду за клопотанням адвоката Василя Ганиша — Олександра Мишка про звільнення від відбування покарання за хворобою відбулось 1 жовтня 2020 року.

Василь Ганиш брав участь у засіданні через відеоконференцію з Житомирської виправної колонії № 4, куди він прибув у вересні 2020 року для відбування покарання.

Київський апеляційний суд 30 січня 2020 року підтвердив вирок — позбавлення волі на 12 років.

Василь Ганиш у Київському апеляційному суді, 30 січня 2020 року

Адвокат Олександр Мишко в обґрунтування клопотання про звільнення від відбування покарання зазначив, що у Ганиша за результатами медичного обстеження була виявлена тяжка хвороба серця, яка потребувала проведення операції, постійного медичного нагляду та медикаментозного лікування, яке в умовах виправної колонії неможливо здійснити, а в разі не проведення таких заходів є загроза його життю.

Житомирська виправна колонія №4. Фото: wikimapia.org

Представник Центру охорони здоров’я Державної кримінально-виконавчої служби України (ЦОЗ ДКВСУ) В.Л. Прищенко під час засідання підтвердив, що засуджений Василь Ганиш хворіє з 2003 року, п’ять разів оперувався. Остання операція була проведена у серпні 2020 року. Представник Центру охорони здоров’я ДКВС зазначив, що Ганиш постійно звертався за медичною допомогою у зв’язку з тяжкою хворобою серця, проходить постійне медикаментозне лікування, а медична частина установи не може через його забезпечити через відсутність фінансування.

Крім того, представник ЦОЗ повідомив суду, що Ганиш потребує регулярного контролю роботи імплантату, що в умовах виправної колонії здійснити неможливо.

В ухвалі суду вказано, що В.Прищенко повідомив, що «лікарсько-консультативна комісія прийшла до висновку, що захворювання Василя Ганиша є підставою для подання до суду матеріалів про його звільнення від подальшого відбування покарання, про що також було повідомлено виправну установу».

При цьому яка саме комісія дійшла висновку для звільнення від подальшого відбування покарання, про яку говорив Прищенко, в ухвалі суду не уточнюється.

Прокурор Житомирської місцевої прокуратури Олексій Грибанов не заперечував проти задоволення клопотання та зазначив, що наявність у Ганиша тяжкої хвороби підтверджується висновком лікарсько-консультативної комісії, однак якої саме — не вказано.

Між тим, як говориться в ухвалі, суд дослідив матеріали справи, серед яких були оригінали висновків лікарсько-консультативних комісій КП «Лікарня № 2» від 23.09.2020 та КП «Білоцерківська міська лікарня № 1» від 13.04.2020.

Василь Ганиш у сесійній залі ВР Криму 11 квітня 2014 року. Скріншот з відео «Как принимали конституцию Крыма», youtube / «Крым Корр»

Звільнення осіб від покарання за хворобою передбачено статтею 84 Кримінального кодексу України, в тому числі це стосується особи, яка після вчинення злочину або постановлення вироку захворіла на іншу тяжку хворобу, що перешкоджає відбуванню покаранню. При цьому суд має враховувати тяжкість вчиненого злочину, характер захворювання, особу засудженого та інші обставини справи.

Підставою для звільнення від відбування покарання є висновок лікарсько-консультативних комісій закладів охорони здоров’я ДКВС. Якщо хворого неможливо перенаправити до такого закладу — огляд проводиться комісіями у державній чи комунальній лікарні.

Після медичного огляду голова комісії доводить висновок засудженому, про що у медичній карті № 003/о робиться відмітка та ставиться особистий підпис засудженого.

Висновок комісії негайно передається до УВП. На підставі висновку комісії начальник УВП, за якою значиться засуджений, протягом доби після отримання висновку комісії готує подання до суду про вирішення питання для звільнення засудженого від відбування покарання за хворобою. До подання додаються особова справа засудженого і висновок комісії.

Ухвалу можна було оскаржити в апеляційному порядку протягом семи днів, однак у документі вказано, що ухвала набрала законної сили 9 жовтня 2020 року.

Джерело БСІ у прокуратурі АРК та Севастополя розповіло, що прокуратура Житомирської області таки подала апеляційну скаргу на ухвалу. За словами нашого співрозмовника, суд виніс рішення неправомірно, оскільки взяв до уваги довідку по стан здоров’я Василя Ганиша, яку видала районна лікарня, а не спеціальна тюремна комісія.

Адвокат Василя Ганиша Олександр Мишко відмовився відповідати на питання журналіста БСІ щодо обставин звільнення від відбування покарання його клієнта, в тому числі й про те, де зараз знаходиться Ганиш. Адвокат послався на необхідність порадитися з клієнтом перш, ніж надавати коментарі. Мишко також зазначив, що, на його думку, ситуація інформаційному просторі зараз «зумисне розкручується прокуратурою».

Нагадаємо:

  • Ексдепутат Верховної Ради Криму Василь Ганиш був засуджений 19 листопада 2018 року до 12 років позбавлення волі вироком Дніпровського районного суду за обвинуваченням у державній зраді. Київський апеляційний суд 30 січня 2020 року підтвердив вирок, який набув законної сили.
  • Детальніше про справу Василя Ганиша у матеріалі Центру журналістських розслідувань.