Президент Венеціанської комісії назвав прикрим скандальне рішення КСУ

Президент Венеціанської комісії Джанні Букіккіо назвав прикрим рішення Конституційного Суду про неконституційність статті Кримінального кодексу, яка передбачала відповідальність за брехню в електронних деклараціях.

Про це пише “Дзеркало тижня“.

Він зазначив, що система електронного декларування для українських державних службовців, в тому числі і суддів, повинна залишитися і працювати.

Напередодні Венеціанська комісія опублікувала термінове, спільне з Генеральним директоратом з прав людини і дотримання законності Ради Європи, висновок про законодавчу ситуації щодо механізмів протидії корупції відповідно до рішення Конституційного суду України. Зокрема, Венеціанська комісія наголошує, що боротьба з корупцією є важливим елементом держави, керованого верховенством закону, але також важливим залишається і повага до Конституції та конституційна справедливість.

На думку ВК, Верховна Рада і виконавча влада повинні поважати роль Конституційного суду як зберігача Конституції і повинні виконувати його рішення.

Нагадаємо:

  • Рішенням Конституційного суду від 27 жовтня 2020 року кримінальна відповідальність за недостовірне декларування була скасована.
  • 4 грудня 2020 року кримінальна відповідальність за брехню в деклараціях була відновлена Верховною Радою. Однак недобросовісним декларантам більше не загрожує позбавлення волі.