Підозрюваний у катуванні політв’язнів «Ізоляції» Бражников ініціює кримінальні провадження проти потерпілих

Підозрюваний у катуваннях військовополонених та цивільних осіб Євген Бражников ініціює кримінальні провадження щодо потерпілих та свідків у справі нелюдського поводження в «Ізоляції».

Про це йдеться у сюжеті Микити Панасенка, Бюро судової інформації «Що відбулося за рік у розслідуванні справи «катів «Ізоляції».

Зараз Євген Бражников через суди змушує СБУ відкривати провадження щодо Станіслава Асєєва та інших потерпілих чи свідків у провадженні. За його словами, таких справ уже три тільки щодо Асєєва.

«Стосовно Асєєва порушено три кримінальних провадження. Це участь у терористичній організації, розголошення таємниці досудового розслідування і дача завідомо неправдивих показань. Але жодна зі справ не розслідується. Але це поки що», — сказав Бражников.

Витяг з ЄРДР / fb Євгена Бражникова

«Я нещодавно дізнався, що він (Бражников — ред.) написав заяву, що я нібито даю хибні свідчення. Хоча це має вирішувати вже суд, коли буде засідання по його справі. Тільки тоді суд має вирішувати, хто бреше, а хто ні. А він вже за суд вирішив, що він не винен, як він каже», — сказав Станіслав Асєєв в інтерв’ю Центру журналістських розслідувань.

Нагадаємо:

  • Частина звільнених під час обміну 29 грудня 2019 року політв’язнів свідчать, що Євген Бражников знущався з них самих та інших людей, які перебували в неофіційній в’язниці так званої «ДНР» «Ізоляція», а також примушував до робіт.
  • Бражникову у березні 2020 року було оголошено про підозру в участі у терористичній групі та порушенні законів і звичаїв війни — через жорстоке поводження з ув’язненими.
  • Євген Бражников стверджує, що у катуваннях участі не брав, бо був таким же в’язнем, як і інші. Та зайняв активну позицію захисту в досудовому розслідуванні — через суд скасовує постанови слідчого та домагається відкриття кримінальних проваджень на свідків та потерпілих.
  • Деталі цієї історії читайте в матеріалі Центру журналістських розслідувань «Що відбулося за рік у розслідуванні справи «катів «Ізоляції»