Миколаївський окружний адмінсуд скасував статус регіональної російської мови

Тарас Кремінь, Уповноважений із захисту державної мови

Миколаївський окружний адміністративний суд скасував рішення міської ради Миколаєва від 2012 року про надання російській мові статусу регіональної.

Про це повідомив у facebook Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь.

«Нарешті це антиконституційне рішення, яке мали переглянути депутати в шестимісячний термін з дня набуття чинності закону України «Про забезпечення функціонування української мови як державної», тобто два роки тому, скасоване. На превеликий жаль, частина обранців на недавньому пленарному засіданні Миколаївської міської ради вкотре так і не знайшли сміливості його скасувати попри те, що питання неодноразово виносилось на голосування», — цитує Креміня його пресслужба.

Раніше Харківський окружний адміністративний суд 25 травня визнав протиправним і недійсним рішення міської ради про надання російській мові статусу регіональної.

Кремінь повідомляв, що досі чинними залишаються рішення про функціонування регіональних мов Дніпропетровської та Луганської обласних рад, Болградської міської та районної рад Одеської області, Волоківської, Тарасівецької, Прутської, Великобудської та Острицької сільських рад Закарпатської області.

Ухвалений у 2019 році закон України «Про забезпечення функціонування української мови як державної» не передбачає надання будь-яким мовам статусу регіональних на будь-якій частині території України.