Ексголову конституційного суду Тупицького оголошено в міжнародний розшук

Подільський районний суд Києва оголосив колишнього голову і екссуддю Конституційного суду України Олександра Тупицького в міжнародний розшук. 

Про це повідомляє Офіс генерального прокурора.

Відповідне клопотання прокурорів було заявлене у зв’язку із систематичним ухиленням Олександра Тупицького від суду.

“Встановлено, що 17 березня 2022 року обвинувачений, не маючи законних підстав для виїзду з України в умовах воєнного стану, з порушенням встановленого законодавством порядку, без проходження прикордонного і митного контролю, перетнув державний кордон України в районі пункті пропуску «Косино» у Закарпатській області, та наразі знаходиться на території Австрійської Республіки. Ці обставини є предметом досудового розслідування в окремому провадженні”, – повідомили в прокуратурі.

Справу щодо колишнього голови Конституційного Суду України Олекснадра Тупицького за фактами злочинів проти правосуддя було скеровано наприкінці травня 2021 року Офіс Генерального прокурора до Подільського районного суду Києва.

Тупицький звинувачується у підкупі свідка в інтересах колишнього голови Вищого господарського суду України Юрія Татькова для дачі завідомо неправдивих показань у кримінальному провадженні щодо заволодіння майновими активами ЗАТ «Зуївський енергомеханічний завод».

Крім того, за матеріалами слідства, упродовж 2018 – 2019 років Тупицький неодноразово надавав слідчому Генеральної прокуратури України у цьому ж провадженні завідомо неправдиві показання, поєднані зі штучним створенням доказів захисту щодо особливо тяжкого злочину (ч. 2 ст. 384 та ст. 386 КК України).

Нагадаємо:

  • Наприкінці лютого 2022 року після початку повномасштабного вторгнення військ Росії в Україну Олександр Тупицький разом із родиною переїхав на захід України. За даними Державного бюро розслідувань станом на квітень, він перебуває за кордоном.
  • 28 грудня 2020 року слідчі ДБР повідомили Тупицькому про підозру у вчиненні кримінальних правопорушень проти правосуддя, передбачених частиною 2 статті 384, статті 386 Кримінального кодексу України (завідомо неправдиві показання, поєднані зі штучним створенням доказів захисту, підкуп свідка з метою відмови від дачі показань). У травні 2021 обвинувальний акт направили до суду.