“Суд” в Криму виніс вирок у “справі про газопровід”: заступника голови Меджлісу Нарімана Джелялова засуджено до 17 років, братів Ахтемових – до 15 та 13 років

Так званий “Верховний суд” тимчасово окупованого Криму виніс вирок у сфабрикованій справі про «диверсію на газопроводі» у селі Перевальне, в якій ФСБ обвинуватило першого заступника голови Меджлісу кримськотатарського народу Нарімана Джелялова та двоюрідних братів Азіза та Асана Ахтемових. Нарімана Джелялова засуджено до 17 років позбавлення волі, Асана Ахтемова – до 15, Азіз Ахтемов отримав 13 років колонії. 

Про це повідомила постійна представниця президента України в АР Крим Таміла Ташева.

“Суд” визнав Нарімана Джелялова та братів Ахтемових “винними”у скоєнні диверсії, у незаконному перевезенні та зберіганні вибухового пристрою, а також у контрабанді вибухового пристрою. Також “присудив” Наріману Джелялову штраф у розмірі 700 тисяч рублів, Асану та Азізу – по 500 тисяч рублів.

18 серпня під час дебатів у “Верховному суду” так званий “прокурор”  просив 15 років позбавлення волі, а також шраф у розмірі 600 тисяч рублів.

Детальніше про справу Нарімана Джелялова читайте у матеріалі ЦЖР Санкції для переслідувачів Нарімана Джелялова.

Нагадаємо:

  • 3 вересня в селі Левадки Сімферопольського району співробітники ФСБ обшукали будинок і затримали Асана Ахтемова. 4 вересня співробітники ФСБ вранці провели в селі Первомайське Сімферопольського району обшук в будинку заступника голови Меджлісу кримськотатарського народу Нарімана Джелялова, після якого його затримали і відвезли в невідомому напрямку. До цього вночі окупанти обшукали будинок і затримали жителя цього села Азіза Ахтемова нібито через причетність до вибуху газопроводу в селі Перевальному 23 серпня.
  • 6 вересня 2021 року «Київський райсуд» Сімферополя заарештував Нарімана Джелялова. Також «Київський райсуд» обрав запобіжний захід у вигляді утримання під вартою до  для двоюрідних братів Азіза і Асана Ахтемових, підозрюваних в скоєнні «диверсії» (ч. 1 ст. 281 КК РФ).
  • 23 вересня слідство ФСБ пред’явило Джелялову нове обвинувачення. Тепер він обвинувачується в скоєнні диверсії в складі організованої групи з п. «А» ч. 2 ст. 281 КК РФ (покарання – від 12 до 20 років позбавлення волі). І по ч. 4 ст. 222.1 КК РФ – незаконне придбання, передача, зберігання, перевезення, пересилання чи носіння вибухових речовин або вибухових пристроїв в складі організованої групи (покарання – від 10 до 15 років позбавлення волі). У листопаді 2021 року Джелялова також обвинуватили в контрабанді вибухового пристрою за ч.3 ст.226.1 КК РФ (незаконний перетин через митний кордон Митного союзу в рамках ЄврАзЕС вибухового пристрою, вчиненого організованою групою).