В Криму силовики провели обшук у політ’вязня Асана Чапуха, відкрили “справу” проти його дружини

Асан Чапух Фото: Кримська солідарність

У Кореїзі на південному березі тимчасово окпуованого Криму російські силовики провели обшук у будинку колишнього політв’язня Асана Чапуха, фігуранта «справи Веджіє Кашка» його дружину Асіє Чапух затримали.

Про це повідомляє рух “Кримська солідарність“.

З обшуком силовики увірвалися зранку 14 жовтня. Після “слідчих дій” затримали дружину Асана Чапуха — Асіє Чапух.

На неї склали два адміністративні протоколи за статтями 20.3.3 КоАП РФ (Публічні дії, спрямовані на дискредитацію використання Збройних Сил Російської Федерації) та 20.1 КоАП РФ (Дрібне хуліганство). Наразі вона знаходиться у відділі поліції в Алупці.

Адвокат та правозахисник Микола Полозов повідомив, що силовики діяли за доносом проросійського кримського блогера Олександра Таліпова.

«Сьогодні силовики знову увірвалися до будинку Асана агъа. Що характерно, за доносом. Якийсь блогер Таліпов у Криму на постійній основі пише доноси на неблагонадійних, на його думку, осіб. Раз Таліпов такий добровільний помічник імперських штурмовиків, йому слід пам’ятати і про старовинний імперський звичай «донощику – перший батіг». А Асану агъа та його дружині здоров’я та сил!», – розповів Полозов.

70-річний Асан Чапух – фігурант так званої “справи Вєджиє Кашка”. Його було затримано 23 листопада 2017 року в Сімферополі. Та утримували у СІЗО Сімферополя 15 місяців, але пізніше перевели під домашній арешт. Протягом утримання за гратами стан його здоров’я погіршувався. 6 грудня 2017 року у нього стався мікроінсульт, однак йому не надали медичну допомогу.15 вересня 2018 року Асан Чапух оголосив голодування, вимагаючи надати необхідну медичну допомогу, втім через різке погіршення здоров’я був вимушений припинити голодування. У жовтні 2019 року стало відомо, що Асан Чапух має рак 4 стадії.

Нагадаємо:

  • 23 листопада 2017 року  російські силовики затримали Асана Чапуха, Кязіма Аметова, Руслана Трубача і Бекіра Дегерменджі, яких звинуватили в нібито «вимаганні в особливо великому розмірі» у громадянина Туреччини. У момент затримання активістів разом з ними була ветеранка кримськотатарського національного руху 83-й Веджіє Кашка. Їй стало погано, жінку забрала з місця подій «швидка», однак вона померла по дорозі в лікарню. Перший заступник голови Меджлісу кримськотатарського народу Наріман Джелялов повідомив, що громадянин Туреччини Юсуф Айтан шахрайством вкрав гроші сім’ї Веджіє Кашка. Активісти намагалися допомогти її сім’ї повернути кошти. Юсуф Айтан пообіцяв повернути гроші і запросив Веджіє Кашка разом з активістами в кафе нібито для передачі коштів. Там їх і затримали силовики.
  • 23 листопада 2017 року прокуратура АРК відкрила кримінальне провадження за фактами проведення російським силовиками незаконних обшуків, затримань і смерті ветерана кримськотатарського національного руху Веджіє Кашка в окупованому Криму за ознаками кримінальних злочинів, передбачених ч.2 ст.162 (порушення недоторканності житла), ч.2 ст.146 (незаконне позбавлення волі або викрадення людини), ч.1 ст.115 (умисне вбивство) КК України.