60-річний кримський політв’язень, засуджений в РФ у “справі Хізб ут-Тахрір” Джеміль Гафаров у критичному стані – адвокат

Стан здоров’я 60-річного політв’язня Джеміля Гафарова, якого російський суд 11 січня засудив до 13 років позбавлення волі у так званій “справі Хізб ут-Тахрір” різко погіршився.

Про це повідомив його адвокат Еміль Курбедінов

За йогословаим, Гафаров майже не встає на ноги, скаржиться на біль у грудях і потребує екстреної госпіталізації з обстеженням. У слідчому ізоляторі Ростова-на-Дону надати якісну медичну допомогу йому не в змозі.

«11 січня, в день, коли ухвалювали їм строки, він насилу зійшов до зали засідання. Вже на той момент скаржився на серцевий біль, але перетерпів. Вони підіймалися на третій поверх, і коли він вийшов нагору, то поскаржився, що йому зле й дуже пече. Потім попрохав викликати швидку, але її не викликали», – розповів Еміль Курбедінов, повідомляє Кримська солідарність.

За словами дружини в’язня Разіє Гафарової, 2017 року, до порушення кримінальної справи, він переніс великий інфаркт. Того самого року йому діагностували хронічну ниркову недостатність із погіршенням фільтрації нирок. Гафаров потребує регулярного діалізу нирок, що в умовах СІЗО робити неможливо.

Як відомо, Джеміль Гафаров мав третю групу інвалідності ще до свого арешту у 2019 році – у нього хронічна ниркова недостатність четвертого ступеня та пов’язані із цим хвороби серця. За твердженням його адвоката Ріфата Яхіна, перебування у слідчому ізоляторі загрожує його здоров’ю. Наразі медики поставили йому другу групу інвалідності.

Нагадаємо, Південний окружний військовий суд у російському Ростові-на-Дону оголосив вирок у кримінальній справі щодо кримських політв’язнів Сервета Газієва, Джеміля Гафарова, Ерфана Османова, Аліма Карімова та Сейрана Муртази. Їх засуджено до 13 років позбавлення волі. Вони є фігурантами так званої “справи Хізб ут-Тахрір” та визнанні винними у нібито “участі у терористичній організації” та “підготовці до захоплення влади”.