В “суди” окупованого Криму за останні два місяці поступило півстоні справ про “дискредитацію армії РФ”

За два останні місяці 2022 року до незаконних “судів” в тимчасово окупованому Криму надійшло щонайменше 49 адміністративних справ про “дискредитацію” окупаційної армії (ст. 20.3.3 КпАП РФ).

За даними Кримської правозахисної групи, за 41 з них винесено ухвалу про призначення адміністративного покарання. Здебільшого, це штрафи від 30 до 50 тисяч рублів.

В останні місяці найчастіше кримські окупаційні “суди” штрафують за лозунги “Слава Україні” та виконання українських пісень.

“Судді” вважають, що кримчани висловлюють свою “незгоду з діями Збройних Сил Російської Федерації щодо проведення спеціальної операції в Україні і вважають ці дії рівносильними війні, тобто здійснюють публічні дії, спрямовані на дискредитацію використання Збройних Сил РФ”.

Продовжують переслідувати кримчан і за публікації чи коментарі у соціальних мережах.  Так, мешканку Судака наприкінці грудня “суддя” “Судакського міського суда” Іванов оштрафував на 30 тисяч рублів через те, що вона на особистій сторинці в Інстаграмі зробила публікацію із написом «Геноzид Крымських татар пiд видом мобiлiзацii» и фото з краплями крові.

Нагадаємо:

  • У грудні 2022 року “Кіровський районний суд” Криму оштрафував місцевого жителя за те що той увімкнув у своїй автівці українську пісню “Червона калина” та нібито “вигукував українські гасла”. Він має сплатити 45 тисяч рублів.
  • У серпні 2022 року “Ленінський районний суд” в окупованому Криму заарештував на 10 діб діджея караоке-бару Юрія Родіонова за демонстрацію кліпа українського виконавця. “Суд” визнав його винним у  “публічному демонструванні нацистської атрибутики”.
  • У вересні “Бахчисарайський райнний суд” Криму притягнув до відповідальності організаторів весілля через українську пісню “Ой у лузі червона калина”.