В Криму “суд” оголосив вирок ялтинським “Свідкам Єгови”: понад 6 років колонії кожному

Незаконний “Ялтинський міський суд” в тимчасово окупованому Криму оголосив вирок чотирьом кримчанам, яких було обвинувачено в організації діяльності забороненого в РФ релігійного об’єднання «Свідки Єгови». 

Про це повідомляє окупаційне Головне слідче управління Слідчого комітету РФ в Криму.

За матеріалами “слідства”, у 2015 році п’ятеро мешканців Ялти увійшли до складу місцевого осередку релігійної організації, який у 2017-му був заборонений та ліквідований.

«Група жителів Ялти вирішила продовжити підпільну екстремістську діяльність, для чого було збережено за собою шляхом перереєстрації на підконтрольну особу земельну ділянку, на якій розташовувався «Зал царств». У приватних домоволодіннях прихильників секти організовувалися збори та лекції, формувалася фінансово-господарська база, збиралися кошти з громадян у вигляді пожертв для подальшого забезпечення діяльності екстремістського осередку», – йдеться у повідомленні.

Злочинну діяльність групи виявили оперативні працівники ФСБ у березні 2021 року. Затримання одного з організаторів, який перебував у розшуку і намагався перетнути кордон з іншою державою, проводилося в Білгородській області за сприяння територіальних управлінь ФСБ та ОМВС Росії.

У кримінальній справі було проведено релігієзнавчу судову експертизу, допитано близько 100 осіб, внаслідок чого слідчий отримав докази причетності обвинувачених до діяльності екстремістської організації та її фінансування.

Сьогодні незаконний окупційний “Ялтинський міськсуд” визнав підсудних винними.

«Трьох організаторів засуджено до різних термінів покарань – від 6 років 6 місяців до 6 років 1 місяця, які відбуватимуть у виправній колонії загального режиму. Також після закінчення зазначеного терміну їм призначено обмеження волі на строк на 1 рік. Активного учасника групи суд засудив до покарання у вигляді трьох років позбавлення волі умовно з аналогічним терміном випробування», – сказано в повідомленні СК.

Окупаційне відомство не називає імен засуджених. За даними Бюро судової інформації, мова може йти про Тараса Кузьо, Дар’ю Кузьо, Петра Жильцова та Сергія Люліна. 13 лютого “прокуратура” вимагала для них покарання у вигляді позбавлення волі строком від 7 років.

Справу проти ялтинських “Свідків Єгови” було порушено 4 березня 2021 року. Тоді російські силовики затримали жителя Ялти Тараса Кузьо та завинуватили його  у “фінансуванні екстремістської організації”.  У квартирі Кузьо неодноразово проводились обшуки.

29 липня 2021 року в Ялті затримали 33-річного Петра Жильцова, котрий раніше залучався як свідок у справі Тараса Кузьо. Петра Жильцова звинуватили за ч. 1 ст. 282.3 та ч.1 ст. 282.2 КК РФ («Фінансування екстремістської організації» та «Організація діяльності екстремістської організації»). 30 липня рішенням Ялтинського суду Петра Жильцова відправили під домашній арешт.

Того ж таки дня, 29 липня, «старший слідчий другого слідчого відділення першого слідчого відділу управління з розслідування особливо важливих справ ДСУ СК РФ у Республіці Крим» Новіков порушує проти Дар’ї Кузьо, дружини Тараса Кузьо, кримінальну справу за ч. 1 ст. 282.3 КК РФ («Фінансування екстремістської діяльності»). Щодо неї було обрано запобіжний захід у формі підписки про невиїзд.

Через кілька місяців кримінальну справу порушили проти Сергія Люліна й Тадевоса Манукяна. Люліна затримали й запроторили до СІЗО, а 2 березня 2022 року перевели під домашній арешт. У березні 2022 року справа віруючих надійшла до «Ялтинського міського суду» на розгляд «судді» Володимира Романенка.