В Україні відкриється представництво Міжнародного кримінального суду

23 березня в Гаазі генеральний прокурор України Андрій Костін та секретар Міжнародного кримінального суду Пітер Льюїс підписали угоду про відкриття Представництва МКС в Україні.

Про це повідомили в Офісі генпрокурора.

Генпрокурор України назвав підписання цього документа “ще одним кроком до забезпечення повної відповідальності за міжнародні злочини“.

“Це лише початок, але вагомий початок. Переконаний, ми не зупинимося, допоки всі винні в міжнародних злочинах, скоєних проти України, не будуть притягнуті до відповідальності. Включно з вищим військово-політичним керівництвом злочинного режиму РФ“, – зазначив він.

Андрій Костін підкреслив, що Міжнародний кримінальний суд та офіс прокурора МКС Каріма Хана “невтомно стоять на варті правосуддя”.

Напередодні прокурор МКС розповідав, що місце для розміщення офісу у Києві вже узгоджене.

Планується, що дещо пізніше відбудуться відкриття філіалів у містах, наближених до лінії фронту.

Нагадаємо:

  • 1 березня 2022 року прокурор Міжнародного кримінального суду Карім Хан особисто ініціював розслідування воєнних злочинів Росії під час повномасштабної війни проти України. Прокурор уточнив, що вже бачить ознаки воєнних злочинів та злочинів проти людяності.
  • 2 березня до Канцелярії прокурора МКС звернулися 39 країн-учасниць Римського статуту, що дозволило прокурору негайно взятися за розслідування.
  • Група слідчих Міжнародного кримінального суду в Гаазі виїхала до України для розслідування за колективним міжнародним позовом проти Росії щодо її воєнних злочинів.
  • Міжнародний кримінальний суд уже цієї зими може почати розгляд першої справи, відкритої за фактами воєнних злочинів росії в Україні з початку повномасштабного вторгнення у лютому 2022 р.