Після 6,5 років ув’язнення в Україну повернувся кримський політв’язень Андрій Захтей

Андрій Захтей з донькою Фото: Суспільне

Політв’язень, фігурант сфабрикованої ФСБ “справи кримських диверсантів” Андрій Захтей 14 червня повернувся в Україну після 6,5 років ув’язнення у російській в’язниці.  Йому вдалося виїхати з РФ через Латвію. 

Про це повідомляє Кримськотатарський ресурсний центр.

Термін ув’язнення Захтея закінчився ще в лютому 2023 року, одна к через проблеми з документами, він не міг виїхати з РФ.

“Андрій мав лише внутрішній паспорт громадянина України, в якому не вклеєне фото по досягненню 45 років, оскільки в той час він знаходився в місцях несвободи, це було однією з проблем, які заважали його поверненню до дому. Останні декілька місяців адвокат Андрія Захтея, юрист КРЦ Володимир Ляшенко разом з дружиною Андрія прикладали багато зусиль, щоб його звільнення відбулося”, – повідомили в організації.

Як повідомляє Суспільне, у Львові Андрія Захтея зустріли дружина і донька.

Нагадаємо,  ФСБ Росії в серпні 2016 року оголосила про затримання районі Армянська в тимчасово окупованому Криму групи “українських диверсантів”, які нібито готували теракти на півострові. За версією “слідства”, затримані Євген Панов і Андрій Захтейпланували вчинити теракти на об’єктах туристичної та соціальної інфраструктури півострова. Також, за версією російського обвинувачення, Захтей, який займався в Криму приватним візництвом, мав зустріти групу та забезпечити її переміщення півостровом.

Захтею були пред’явлені звинувачення в підготовці диверсії (стаття 30 і пункт «а» частини 2 статті 281 КК). Його було засуджено до 6 з половиною років колонії.

Заарештований Захтей розповів адвокатам, що після затримання його жорстоко катували. «Шрами у мене на руках з’явилися від того, що співробітники ФСБ сильно стягнули мої зап’ястя наручниками. При цьому, коли мене катували струмом, від болю я сильно смикався, від чого на зап’ястях з’явилися рани. Катували мене два дні струмом. Спочатку пристібали клеми до ніг і до сідниць, включали струм, вимагали зізнатися в скоєнні злочину. Я говорив, що звичайний таксист і приїхав на місце перестрілки за дзвінком клієнта, але мене продовжували катувати. Надалі клеми стали чіпляти до геніталій, від болю я кілька разів втрачав свідомість», – описував він катування.