Прокуратура АРК повідомила про підозру у колабораціонізмі проросійському блогеру з Криму Таліпову

Прокуратура Автономної Республіки Крим та Севастополя повідомила про підозру у колабораційній діяльності двом проросійським блогерам з Криму. За даними Бюро судової інформації, підозрювані – блогер з Феодосії Олександр Таліпов та керівниця виконавчого комітету російської громадської організації «Народний фронт у Криму» Алла Вертинська. Вони збирають гроші на російську армію.

Про це повідомляє пресслужба прокуратури АРК.

Починаючи з 2022 року, вони регулярно розміщують у RuTube та YouTube, а також на сторінках у соцмережах, інформацію про збір та заклики до допомоги РФ.

«Зокрема, «волонтери» збирали кошти на квадрокоптери, тепловізори та біноклі для передачі підрозділам ворога, які ведуть бойові дії проти Сил оборони України на тимчасово окупованих українських територіях», – повідомляє прокуратура.

Алла Вертинська
Керівниця виконавчого комітету російської громадської організації «Народний фронт у Криму» Алла Вертинська

Пізніше підозрювані неодноразово повідомляли про результати проведених зборів. Зокрема, публікували відеозаписи, де різні підрозділи ЗС РФ висловлюють подяку за отримані технічні засоби.

Дії підозрюваних кваліфіковані як допомога державі-агресору (ч. 1 ст. 111-2 КК України). Їм загрожує до 12 років позбавлення волі.

Олександр Таліпов – засновник каналу «Крымский СМЕРШ». Ця спільнота займається вишукуванням і нацьковуванням окупаційних силовиків на кримчан, які висловлюють незгоду з війною Росії проти України та чекають на деокупацію півострова.

Учасники руху «Крымский СМЕРШ» вважають шпигунами усіх, хто не підтримує російську агресивну війну проти України. Персональні дані таких людей публікують у telegram-каналі, щоб інші учасники спільноти могли писати їм чи дзвонити з погрозами. Кожна публікація про незгідних з політикою режиму супроводжується зверненням до «товаріща майора», тобто, ФСБ, з вимогою «розібратися».

Після цього до людей дійсно приходять силовики, з’являються адміністративні чи кримінальні провадження.

Нагадаємо, тим часом окупаційні “суди” в Криму з березня 2022 року винесли 389 незаконних постанов про притягнення до адміністративної відповідальності за нібито “дискредитацію російської армії”.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові: план бліцкрігу – захопити Київ за два-три дні – провалився, російська армія відступила від столиці, зазнала нищівної поразки на Харківському напрямку, у листопаді 2022 року ЗСУ звільнили Херсон і правобережжя області. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України. 

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter