Росіяни готують нову хвилю мобілізації в Криму – Представництво президента Україні в АРК

Росіяни готують в тимчасово окупованому Криму готують нову хвилю мобілізації кримчан до лав Збройних сил РФ.

Про це заявило Представництво президента України в АР Крим.

Окупанти вже відкривають мобілізаційні пункти прямо на центральній набережній. Один з них вже активно “працює” в тимчасово окупованій Алушті.  В Севастопольському “військкоматі” проводять наради та інструктажі.

В ТОТ Криму інструктори-волонтери проводять курси військової підготовки. Всіх “бажаючих” вони навчають теорії та практиці: військово-польової медицини, навичкам стрілецького бою, управління безпілотниками та альпінізму.

Заняття проводять у польових умовах, завдання формулюють з урахуванням “досвіду” війни проти України. У Феодосії такі курси вже відвідало понад сотні людей віком від 12 до 60 років.

Крім того, в представництві президента нагадують, що Путін підписав указ, згідно з яким “оперативний штаб” окупованого Криму зможе “координувати” роботу військових частин та залучати громадян до “охорони та боротьби з диверсантами на добровільній основі”.

Нагадаємо, прокуратура АРК та Севастополя розпочала кримінальне провадження за фактом порушення законів та звичаїв війни через незаконний призов мешканців окупованого Криму до лав Збройних сил РФ в рамках оголошеної в Росії мобілізації.

Як повідомлялося, 21 вересня через брак особового складу російської армії для війни проти України президент РФ Володимир Путін підписав указ про часткову мобілізацію в Росії. Російський міністр оборони Сергій Шойгу повідомив, що в рамках часткової мобілізації призовуть 300 тисяч резервістів. За його словами, набір не буде здійснено у рамках разової акції. Мобілізація торкнеться 1,1% загального мобілізаційного ресурсу. У «сьомому пункті» указу Путіна про мобілізацію йдеться про те, що Міноборони РФ дозволяє призвати на військову службу не 300 тисяч резервістів, а 1 млн.

В окупованому Криму 90 відсотків повісток в ході мобілізації отримують кримські татари, хоча вони складають лише 13-15% населення півострова. За даними правозахисників, в Криму і Севастополі повально мобілізують мешканців сіл, повістки виписують на блокпостах, серед мобілізованих є люди з інвалідністю та онкохворі.