Затриманим у Сімферополі під будівлею “суду” кримчанам присудили адмінарешт до семи діб

“Київський районний суд” Сімферополя присудив 22 затриманим напереднодні під будівлею “суду” вільним слухачам адміністративні арешти – від однієї до семи діб.

Про це поідомляє “Кримська солідарність”.

Нагадаємо, силовики незаконного “центру з протидії екстремізму” затримали під “судом” понад 20 осіб, які прийшли на судові засідання щодо обрання запобіжного заходу Абдулмеджиту Сейтумерову, Ельдару Якубову та Сейдамету Мустафаєву. Після того, як затриманих кримських татар доставили до “поліції” туди прибув “військком республіканського військового комісаріату” під приводом звіряння даних”. При цьому він видав усім затриманим повістки.

Серед затриманих люди похилого віку – від 64 до 71 року. “Суд” ухвалив їм адміністративні арешти на 24 години, які спливли на момент оголошення “ухвали” незаконного “суду”.

Відомо, що троє із затриманих – близькі родичі заарештованих у Бахчисараї кримських татар – мусульман.

За словами адвоката, відеоматеріал, який долучила поліція, підтверджував аргументи його довірителів. Слухачі, яких не допустили на судові засідання, перебували у сквері, деякі з них сиділи на лавках, інші – перебували в кафе. Жодної перешкоди з боку людей не було. Єдині, хто перебував ближче до “суду”, – це батьки, сини, подружжя заарештованих у Бахчисарайському районі кримських татар. Вони чекали на адвокатів, щоб дізнатися рішення “суду”.

“Доводи захисту не були прийняті. Я вважаю, що завданням тих, хто це ініціював, було налякати людей, щоб вони взагалі не приходили – батько до сина, дружина до чоловіка, якого судять за надуманими звинуваченнями”, – розповів адвокат Еміль Курбедінов.

Також “суддя” присудив Ельдару Алієву за першим протоколом ч. 1 ст. 20.2.2 КпАП РФ п’ять діб адміністративного арешту, а за другим протоколом за статтею 19.3 КпАП РФ – сім діб. Як відомо, Ельдара Алієва росіяни в грубій формі затримали у сквері, поваливши його на щебінь обличчям униз, вважаючи, що він чинить опір їхнім законним вимогам.

Нагадаємо, з четвертої години ранку 24 серпня 2023-го російські силовики в тимчасово окупованому Бахчисараї провели серію обшуків у будинках активістів “Кримської солідарності” та їхніх родичів.

Зокрема обшуки пройшли в Аметхана Умерова, Сейдамета Мустафаєва, Руслана Асанова, Абдулмеджита Сейтумерова, Ельдара Якубова та Ремзі Німетулаєва. Після слідчих дій чоловіків затримали та відвезли до управління ФСБ.