Затриманим біля будівлі “Київського райсуду” в Сімферополі кримським татарам намагались роздати повістки у відділку “поліції”

Незаконний “військовий комісар” приїхав до “Київського відділку поліції №2” в Сімферополі до затриманих біля будівлі “суду” кримчан та намагався роздати їм повістки.

Про цеповідомляє “Кримська солідарність”.

Повідомляється, що силовики незаконного “центру з протидії екстремізму” затримали під “судом” понад 20 осіб, які прийшли на судові засідання щодо обрання запобіжного заходу Абдулмеджиту Сейтумерову, Ельдару Якубову та Сейдамету Мустафаєву. Після того, як затриманих кримських татар доставили до “поліції” туди прибув “військком республіканського військового комісаріату” під приводом “звіряння даних”. При цьому він видав усім затриманим повістки.

“Були люди за 60–70 років. Їм теж [треба було видати] повістки? Їх теж хочуть забрати до армії, чи на СВО, чи ще кудись — незрозуміло. Тому люди, звичайно ж, відмовилися. Це не місце, де можна та необхідно вручати повістки. Серед цих людей немає таких, хто ховається від військкомату чи має проходити якусь військову службу. Таким чином [силовики] намагалися тиснути на людей, щоби вони не приходили до судів і не підтримували своїх співвітчизників, друзів та близьких родичів. На сьогодні так борються із мусульманами Криму”, – прокоментував адвокат Едем Семедляєв.

Серед затриманих під незаконним “Київський районним судом” Сімферополя окупанти затримали кримськотатарських старійшин, зокрема:

  • батько затриманого Сейдамета Мустафаєва Енвера Сеїтовича Мустафаєва (69 років);
  • історик Сейтумерова Шукрі Сейтмеметовича (64 роки);
  • історик Сеитмеметова Енвера (73 роки);
  • Зудієв Ремзі Еудієвич (64 роки).

За даними кримських правозахисників, “поліцейські” складали адмінпротоколи щодо затриманих понад 12 годин.

Адвокат Едем Семедляєв у коментарі “Кримській солідарності” розповів, що силовики вимагали у затриманих відбитків пальців та вишикуватися , щоб фотографувати для протоколів. Адвокат просив силовиків послатися на закони, якими ці вимоги регламентовані, але співробітники “поліції” у відповідь мовчали.

Нагадаємо, з четвертої години ранку 24 серпня 2023-го російські силовики в тимчасово окупованому Бахчисараї провели серію обшуків у будинках активістів “Кримської солідарності” та їхніх родичів.

Зокрема обшуки пройшли в Аметхана Умерова, Сейдамета Мустафаєва, Руслана Асанова, Абдулмеджита Сейтумерова, Ельдара Якубова та Ремзі Німетулаєва. Після слідчих дій чоловіків затримали та відвезли до управління ФСБ.