“Суд” в Криму заарештував трьох кримчан, затриманих напередодні під час обшуку

“Київський районний суд Симферополя” заарештував на два місяці трьох активістів руху “Кримська солідарність” Руслана Асанова, Аметхана Умерова та Ремзі Німетулаєва. Їх затримали напередодні під час обшуку у будинках. 

Про це повідомляє “Кримська солідарність” з посиланням на адвокатів Марлена Халікова, Едема Семедляєва та Рефата Юнуса.

Ремзі Німетулаєву та Руслану Асанову висунули звинувачення за ч. 1 ст. 205.5 КК РФ – організація діяльності організації, яка відповідно до законодавства РФ визнана терористичною., Аметхану Умерову – за ч. 2 цієї ж статті.

Руслану Асанову “Кийвський райсуд Сімферополя” присудив арешт на 1 місяць 29 днів. Аметхана Умерова, як і Ремзі Німетулаєва, відправили до СІЗО на 2 місяці.

“З тих матеріалів, які співробітники ФСБ подали до суду, видно, що протягом кількох років [силовики] прослуховували домоволодіння кримських татар, де нібито записали якісь зустрічі. [Для порушення справи використовувалися] показання двох прихованих свідків, які говорять про те, що вони нібито відвідували якісь конспіровані зустрічі”, – розповів адвокат Едем Семедляєв.

Затриманим також 24 серпня Сейдамету Мустафаєву, Ельдару Якубову та Абдулмеджиту Сейтумерову суд невдовзі має обрати запобіжний захід.

Нагадаємо, з четвертої години ранку 24 серпня 2023-го російські силовики в тимчасово окупованому Бахчисараї провели серію обшуків у будинках активістів “Кримської солідарності” та їхніх родичів.

Зокрема обшуки пройшли в Аметхана Умерова, Сейдамета Мустафаєва, Руслана Асанова, Абдулмеджита Сейтумерова, Ельдара Якубова та Ремзі Німетулаєва. Після слідчих дій чоловіків затримали та відвезли до управління ФСБ.