20 прокурорів з різних країн світу розслідують злочини РФ проти України

У нещодавно створеному Міжнародному центрі з розслідування злочинів Росії проти України в Гаазі працюють 20 прокурорів з різних країн, з них шестеро – українці. 

Про це заявив посол з особливих доручень МЗС України Антон Кориневич під час конференції “Глобальний Крим. Зрозуміти Україну через Південь”, пише ZMINA.

Відповідальність за злочин агресії проти України є центральним елементом процесу покарання РФ за всі вчинені в Україні порушення, наголосив Кориневич.

“Якби не сталося злочину агресії, усіх інших злочинів не було б узагалі”, – додав він.

Водночас нині міжнародному праву не вистачає ефективних інструментів для покарання за агресію щодо іншої держави, і світова спільнота вперше з часів Другої світової війни шукає їх, наголосив дипломат.

Він також додав, що спільна робота міжнародних прокурорів в Гаазі – це перший важливий крок до формування дієвого механізму притягнення до відповідальності держави-агресора.

Кориневич зазначив, що пошук шляхів покарання за злочин агресії важливий не тільки для України, а й для міжнародної спільноти загалом. Зокрема, за його словами, безкарність за це порушення призведе до того, що злочинці не боятимуться вчиняти його знову у різних країнах світу.

“Якщо не розслідувати цей злочин нині, і не притягти до відповідальності за нього, увесь світовий порядок стає під сумнів”, – наголосив посол з особливих доручень.

Нагадаємо, Офіс генерального прокурора та Міжнародний кримінальний суд створили спільні робочі групи для розслідування конкретних кримінальних справ щодо воєнних злочинів, матеріали яких згодом передадуть у МКС.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові: план бліцкрігу – захопити Київ за два-три дні – провалився, російська армія відступила від столиці, зазнала нищівної поразки на Харківському напрямку, у листопаді 2022 року ЗСУ звільнили Херсон і правобережжя області. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України. 

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter