Правозахисники оприлюднили імена 22 росіян, які відмовляють у лікуванні українським в’язням

Кримська правозахисна група та Центр прав людини ZMINA назвали прізвища 22 представників окупаційної влади, які відмовляють у лікуванні кримським політв’язням: серед них є ті, чия бездіяльність призвела до загибелі бранців Кремля Джеміля Гафарова та Констянтина Ширінга.

Цей список правозахисники оприлюднили під час пресконференції.

Првозахисники наголошують, що імена у списку мають бути внесені до санкційних списків через порушення прав політв’язнів.

“У звіті ми виокремили категорії посадовців, які є злочинцями: це судді, прокурори, омбудсмани, керівники місць позбавлення волі й керівники медичних закладів при ФСИН РФ. Ми виокремили 22 посадовців, які ігнорують стан здоров’я політв’язнів та не надають їм допомоги”, – розповіла менеджерка проєктів ZMINA Вікторія Нестеренко.

Як нагадала Нестеренко, на початку 2023 року через ненадання меддопомоги в російських в’язницях померло двоє українських політв’язнів – Джеміль Гафаров та Констянтин Ширінг. Вони мали складні хронічні захворювання, в умовах СІЗО стан здоров’я поступово погіршувався, але адміністрація СІЗО постійно відмовляла в госпіталізації і забороняла передавати їм ліки. Посадовці, які причетні до їхньої загибелі, не були притягнуті за це до жодної відповідальності.

Наразі в російській неволі перебуває 21 політв’язень із критичним станом здоров’я. Вони потребують негайного лікарського обстеження, кваліфікованої медичної допомоги, а в деяких випадках – оперативного втручання.

Правозахисниця наголошує: ненадання медичної допомоги людям у місцях позбавлення волі може прирівнюватися до тортур. Крім цього, в’язні перебувають у жахливих умовах утримання, через що хронічні хвороби загострюються.

“Російська влада не тільки не карає службовців та силовиків, які свідомо не надають медичної допомоги хворим політв’язням, вона також робить усе для того, щоб приховати злочини цих людей. Безкарність і бездіяльність сприяють новим і новим злочинам”, – переконана дослідниця КПГ Ірина Сєдова.

Дослідниця озвучила прізвища кількох людей, які, зокрема, причетні до загибелі в неволі політв’язнів:

  1. Павленко Павло Володимирович, начальник “Федеральної казенної установи охорони здоров’я “Медико-санітарна частина № 91” Федеральної служби виконання покарань (місто Сімферополь)”. Правозахисники мають докази його бездіяльності в справі Джеміля Гафарова.
  2. Бернгардт Наталія Іванівна, майор внутрішньої служби в РФ. Причетна до ненадання медичної допомоги кримському політв’язню Володимиру Дудці, коли він перебував під слідством у СІЗО міста Сімферополя.
  3. Бережной Cергій Володимирович, начальник СІЗО-1 у Сімферополі. Постраждалими від неналежних умов тримання в СІЗО-1 можуть вважатися Джеміль Гафаров, Олег Приходько, Галина Довгопола, Ірина Данилович, Амет Сулейманов та інші кримські політв’язні.

Правозахисники передадуть інформацію та докази щодо всіх злочинців до державних органів для відкриття кримінальних проваджень, а також накладання санкцій. Крім того, цей список передадуть представникам країн ЄС та США для занесення цих осіб до санкційних списків на міжнародному рівні.

Нагадаємо, журналістка та медсестра Ірина Данилович, кезаконно засуджена в Криму до сіми років позбавлення волі за обвинуваченням у нібито зберіганні вибухового пристрою, через ненадання медичної допомоги повністю втратила слух на ліве вухо.

В колонії №5 у місті Новотроїцьк Оренбурзької області Росії помер 61-річний українець Костянтин Ширінг, якого засудили на 12 років за нібито «шпигунство». Ширінг потребував операції на серці, звертався за медичною допомогою, проте операцію йому так і не провели.