В Криму ФСБ затримала студента, чий лист виклала в мережу Фаріон

Федеральна служба безпеки в тимчасово окупованмоу Криму затримала студента-філолога, лист якого 8 листопада виклала в мережу мовознавиця та колишня народна депутатка Ірина Фаріон. В листі хлопець висловив їй свою підтримку. Незважаючи на прохання суспільства, Фаріон відмовилась приховати особисті дані студента. 

Про це повідомив окупаційний Telegram-канал “Кримський СМЕРШ”.

Окупанти також опублікували відео із затриманим молодим чоловіком, який стверджує, що “повністю усвідомив свою провину”.

“Зі мною було проведено інтелігентну бесіду, і я повністю відмовляюся від своїх поглядів, тому що я розумію, що був не правий, і це повністю було абсолютно неправильно”, — сказав він.

 

Мовознавиця та колишня народна депутатка Ірина Фаріон оприлюднила скріншот повідомлення від жителя окупованого Кримського півострова, у якому він підтримує її позицію щодо української мови. При цьому філолог відмовилася приховати особисті дані хлопця. Відповідний пост Ірина Фаріон опублікувала у своєму Telegram-каналі 8 листопада.

У повідомленні молодий чоловік зазначає, що не уявляє, як у момент деокупації його рідного міста Керч він зможе відрізнити українських військових від російських, якщо ті спілкуватимуться російською мовою.

“Звідки я знатиму, що це наші, а не м*скалі, які одягнулися в українську військову форму”, — написав кримчанин.

Хлопець також наголосив, що є студентом 1 курсу української філології та назвав Ірину Фаріон “променем серед темряви окупації”.

Цей електронний лист Ірина Фаріон опублікувала, не приховавши ім’я та прізвище студента. На зауваження в коментарях філолог порадила “не давати порад, коли не просять”.

Ірина Фаріон, мовний скандал, студент із КримуFullscreenІрина Фаріон, мовний скандал, студент із КримуFullscreen

Нагадаємо, Прокуратура Автономної Республіки Крим та Севастополя повідомила про підозру блогеру з Феодосії Олександру Таліпову.

Олександр Таліпов – засновник каналу «Крымский СМЕРШ». Ця спільнота займається вишукуванням і нацьковуванням окупаційних силовиків на кримчан, які висловлюють незгоду з війною Росії проти України та чекають на деокупацію півострова.

Учасники руху «Крымский СМЕРШ» вважають шпигунами усіх, хто не підтримує російську агресивну війну проти України. Персональні дані таких людей публікують у telegram-каналі, щоб інші учасники спільноти могли писати їм чи дзвонити з погрозами. Кожна публікація про незгідних з політикою режиму супроводжується зверненням до «товаріща майора», тобто, ФСБ, з вимогою «розібратися».

Після цього до людей дійсно приходять силовики, з’являються адміністративні чи кримінальні провадження.

Нагадаємо, тим часом окупаційні “суди” в Криму з березня 2022 року винесли 389 незаконних постанов про притягнення до адміністративної відповідальності за нібито “дискредитацію російської армії”.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові: план бліцкрігу – захопити Київ за два-три дні – провалився, російська армія відступила від столиці, зазнала нищівної поразки на Харківському напрямку, у листопаді 2022 року ЗСУ звільнили Херсон і правобережжя області. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України. 

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter